"Селското хоро в Пернишко" е кандидатурата на област Перник за "Живи човешки съкровища - България" за 2021г.

"Селското хоро в Пернишко" е утвърдената кандидатура на област Перник за попълване на Националната система "Живи човешки съкровища - България" за 2021г., съобщиха от областната администрация.

За участие в областния етап на процедурата са постъпили три кандидатури: "Селското хоро в Пернишко" на Сдружение с нестопанска цел "Локално наследство", автентичните песни на женска фолклорна група "Граово" при Народно читалище "Васил Левски -1968" в село Рударци и "Мъжко хоро" на мъжка танцова група при Народно читалище "Люлински изгрев 1903" в село Големо Бучино. Кандидатурите са били разгледани и оценени от комисия, назначена със заповед на областния управител д-р Симеон Василев.

Хорото е неизменна част от празничната култура на региона и се изпълнява винаги на лични, семейни, селищни и друг тип празници. Граовското хоро, с популярно местно название "селско", е елемент от традиционната култура на Пернишки регион и се характеризира с пъргавина, лекота, скокливост с усещане за откъсване от земята. Танцът е наситен с много темперамент, динамика, координация на тялото, ръцете и главата и изключителна ритмичност.

През юли 2021г. национална комисия ще обсъди излъчените областни кандидатури и ще направи аргументирано предложение за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини