Русия се споразумя с Индия за производството на 300 милиона дози годишно от ваксината срещу Ковид-19 "Спутник V"

Русия съобщи днес, че се е споразумяла със Серумния институт на Индия да произвежда годишно 300 милиона дози от руската ваксина срещу ковид "Спутник V", предаде Франс прес.

"Това стратегическо партньорство е много важен етап за значително увеличаване на производствения ни капацитет", заяви Кирил Дмитриев, генерален директор на Руския фонд за преки инвестиции, финансирал разработването на ваксината.
Дмитриев каза, че процесът по обмен на технологии напредва и първите дози се очаква да бъдат произведени в Индия през септември.

Индия е основната страна, с която Русия е подписала споразумения за партньорство в производството на "Спутник V" в чужбина. Освен със серумния институт (най-големия производител на ваксини в света) Москва има договори с големи фармацевтични компании за производство на стотици милиони дози годишно.

Институтът вече произвежда няколко други ваксини срещу ковид, включително тази на "АстраЗенека".

Според фонда за преки инвестиции руската ваксина понастоящем е разрешена за ползване в 67 страни с население 3,5 милиарда души.

Русия се опитва да си осигури допълнителни възможности за производство, тъй като капацитетът й е ограничен и е предназначен за задоволяване на собствените нужди от ваксина.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини