ГЕРБ-СДС напусна пленарната зала

Групата на ГЕРБ - СДС напусна пленарната зала в Народното събрание след гласуването на комисията, която ще разследва всички обстоятелства при използването на сълзотворен газ и употребата на сила и помощни средства от страна на МВР срещу протестиращи граждани по време на протестите на 10 юли и 2 септември миналата година. 

Първоначално за членове на комисията бяха предложени Младен Маринов и Тома Биков от ГЕРБ. По предложение на БСП обаче кандидатурата на Маринов беше гласувана отделно от всички останали и отхвърлена от пленарната зала. По време на дебата Мирчев репликира Младен Маринов по повод протестите от миналата година и намесата на полицията в тях. 

"Вие не можете да коментирате полицейското насилие по време на протестите миналата година. Истината е, че подопечните ви полицаи не са скачали върху главите на протестиращите, защото така е решил един или друг, а защото най-вероятно такива като вас са го наредили. Никога няма да забравим това нещо, защото вие окървавихте българските протести", заяви той. 

След това Тома Биков обяви от парламентарната трибуна, че няма да участва в тази комисия и си направи отвод. 

След това депутатите от ГЕРБ-СДС напуснаха залата. По-късно в изявление пред медиите председателят на групата Десислава Атанасова каза: "Нещо недопустимо се случи в пленарната зала. Тези 600 хил. български граждани (гласувалите за ГЕРБ на последните избори - б. а.) и парламентарната група на ГЕРБ-СДС беше лишена чрез гласуване от представителство от една от временните комисии в НС. Това е грубо потъпкване на демократичния ред в парламентарната република, в която всеки един народен представител съгласно конституцията и правилника може да бъде избиран, в който и да е ръководен орган на НС в състава на която и да е комисия на НС" . 

След скандала създаването на Временна комисия за разследването на полицейското насилие върху протестиращи на 10 юли и 2 септември 2020 и подслушването на активистите беше прието със 199 "за" от 208 присъстващи. Комисията ще е със срок на действие 3 месеца. 

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

Още новини

Последни новини