Радев: От БСП зависи постигането на устойчиво парламентарно мнозинство. Не само математически

Третата политическа сила БСП проведе консултации с държавния глава Румен Радев. В президентството дойдоха лидерът на партията Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин, заместник-председател на парламентарната група, както и Атанас Зафиров, заместник-председател на партията. 

На влизане Корнелия Нинова заяви, че всичко, което ще обсъждат, ще бъде публично и ще бъде обсъдено на Националния съвет на партията в неделя. 

Президентът Румен Радев заяви пред БСП, че е нужно отговорно правителство, което да се опре на широка подкрепа. Той призова столетницата да участва в диалога за бъдещето лице на правителството, и заяви, че социалистите могат да бъдат полезни в социалната политика, в сферата на тези за децата, пенсионерите, здравеопазването и др. 

"Предстои да работим усилено върху това, което ви винаги сте заявявали - разграждането на порочния управленски модел, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, на тежкото разделение в доходите, неравенствата на българските граждани. За да се получи всичко това е нужно ефективно, отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа. Конфигурацията в българския парламент така е отредена, че от БСП зависи постигането на това устойчиво парламентарно мнозинство. Не само математически", каза президентът Румен Радев.

Важно е бъдещото управление на страната да се сформира около ясни приоритети, каза още той. Надява се БСП да устои приоритетите и нуждите на гражданите в този диалог.

"Мисля, че може да намерите много пресечни точки, в които да постигнете така необходимия консенсус за съставяне на правителство. Знаем какви ще са последствията, ако не успеем да съставим правителство и отидем на още едни предсрочни избори. Целта е съставяне на правителство и мисля, че "БСП за България" може да постави ясни приоритети", допълни Радев.

"Бих посъветвал да се разгледат и предложенията на служебния кабинет, те касаят и вашите предложения за преизчисляването на пенсиите. Всичко е подплатено финансово, така че от 1 септември да няма български пенсионер под прага на бедност. Става дума за над 40% от тях, което е недостойно", каза още държавният глава.

Всичко, което чуем като предложения в събота, ще го отнесем към Националния съвет. Българските избиратели могат да разчитат на надпартийно мислене от страна на БСП, за да бъде съставен отговорен кабинет, заяви Корнелия Нинова. Тя отново повтори, че БСП е готова да получи мандат и той да не бъде върнат. 

"България е изправена пред сериозни предизвикателства както в резултат на COVID кризата, така и икономическите, и социални последици от нея. Предстои ни да приемем актуализация на бюджета, добре е, че служебният кабинет е подготвил вариант. За нас е изключително тревожно социално-икономическото състояние, предвид нарастващите цени на основни стоки и услуги. Този път трябва да се опитаме да съставим редовен кабинет с ясни приоритети и времеви хоризонт", посочи Нинова.

Тя определи като добър знак поканата за диалог с "Има такъв народ", защото доскоро партията на Слави Трифонов определяше БСП като част от статуквото. Нинова обясни, че след срещата с ИТН Националният съвет на партията ще вземе решение как да действат по-напред.

"Българските граждани могат да разчитат на БСП за разум, надпартийно мислене и грижа - с цел съставяне на редовен кабинет. Ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ние имаме политическо решение - ако ни връчите третия мандат, ще опитаме да съставим кабинет", обърна се лидерът на социалистите към президента.

Държавният глава беше категоричен, че служебен кабинет не може да се справи с предизвикателствата пред страната, като даде пример с Плана за устойчивост и развитие.

Той добави, че няма да бърза с връчването на първия проучвателен мандат, докато не се изчерпат всички опции за намиране на формула за стабилно управление.

По-рано държавният глава Румен Радев разговоря с ИТН, а ГЕРБ - СДС безпрецедентно не се явиха на преговорите. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини