Преболедувалите COVID-19 показват понижаване на интелигентността

Преболедувалите коронавирусна инфекция са изправени пред негативното въздействие на болестта върху нивото на интелигентност. До този извод стигна група учени от Имперския колеж в Лондон, Университета в Кеймбридж и Чикагския университет, техните изследвания са публикувани в списанието The Lancet.

Както учените отбелязват, има предишни доказателства, че преболедувалитв COVID-19 се оплакват от когнитивно увреждане - "замъгляване" на мисълта, намалена памет и умствена работоспособност, както и спад на други когнитивни функции.

В проучването на специалистите са участвали 81,3 хиляди души, главно жители на Великобритания. От януари до декември 2020 г. участниците са направили тестове за интелигентност като част от Големия британски тест за интелигентност, който включва задачи за планиране, разсъждения, концентрация, обучение на паметта и емоционално възприятие. Субектите също са отговорили на въпроси относно коронавируса, по-специално дали са болни от COVID-19 и имат ли някакви симптоми.

Повече от 12,6 хиляди участници са съобщили, че са боледували от COVID-19. Те били разделени на групи в зависимост от тежестта на заболяването - такива, които са се лекували вкъщи, в болница, и които са били на командно дишане. Вземайки предвид фактори като пол, възраст, образователно ниво и доходи, експертите стигат до заключението, че тези, които са преболедували, по-трудно решават теста от участниците в контролната група.

Според експерти когнитивното увреждане е по-изразено при тези, които са имали тежка форма на COVID-19 - при пациенти, които са се нуждаели от вентилатор, общата оценка на IQ спада до ниво, което приблизително съответства на седем точки в тестовете за интелигентност.

Миналия октомври експерти от Националния здравен институт на Обединеното кралство съобщиха, че някои пациенти с коронавирус се оплакват от продължаващо месец състояние на "мозъчна мъгла". Сред другите последици от болестта те посочват крайно изтощение и загуба на вкус или обоняние.

Група учени от Оксфордския университет докладва за възможен риск от развитие на психични разстройства при пациенти, излекувани от коронавирусна инфекция. Те анализираха над 70 милиона електронни медицински досиета в САЩ, където има данни за 62 хиляди души, които са се възстановили. Според лекарите психични разстройства, идентифицирани в рамките на 14-90 дни след диагностицирането на COVID-19, са се появили при 18,1% от пациентите, а при 5,8% от участниците в изследването те са открити за първи път. Най-честите са тревожност, посттравматично стресово разстройство, депресия, безсъние и нарушения на паметта.

Данните за неврологичните усложнения при оздравелите от коронавирус станаха причина за изследване на учени от американската клиника в Кливланд. Експертите заключават, че в някои случаи инфекцията може да доведе до неврологични признаци, характерни за болестта на Алцхаймер.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини