МЗ изгражда информационна система за епидемиологичен надзор на случаите на вирусни хепатити

Предприети са дейности за изграждане на информационна система за епидемиологичен надзор на случаите на вирусни хепатити, както и за осигуряване на диагностикуми и консумативи, необходими за диагностика на вирусни хепатити в страната. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването прие и работи по Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021-2025 г., припомниха от пресслужбата. В програмата е предвидена превенция на всички вирусни хепатити /тип A, B, C, D, E/ и е съобразена с Целите за устойчиво развитие, Глобалната стратегия на Световната здравна организация за превенция и контрол на вирусните хепатити и Плана за действие за борба с вирусните хепатити в Европейския регион на СЗО.
Основните цели на програмата са намаляване на заболяемостта с 45 на сто и на смъртността с 30 на сто от хронични вирусни хепатити до 2025 г., достигане и задържане на 95 на сто обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца, достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С - над 50 на сто диагностицирани пациенти и над 40 на сто лекувани, намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.

Днешният Световен ден за борба с хепатита е под мотото "Хепатитът не може да чака". Чрез него се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г., дори в условия на епидемия от COVID-19.

По данни на СЗО в световен мащаб на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини