Чевермето на Гела удари 60 лв за килограм без кост

Изображение 1 от 2

    За 18 -ти път родопското село Гела  събра хиляди туристи за Гайдарското надсвирване и традиционния Илинденски събор на местните родове, който се провежда на поляните около параклиса „Св. Илия” над селото.

    Станалият традиционен вече събор привлича всяка година хиляди хора, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите и от прекрасните гледки на Родопа планина. Кръшни хора, песни и гайдарски мелодии ще огласят Родопите тази до неделя вечер. 

    В надсвирването участват над 50 гайдари, като най-малкият е 5-годишният Стефан от София. Малчуганът обра овациите на публиката. Надсвирването продължава до довечера, когато е награждаването на най-добрите в трите възрастови групи. По традиция журито оглавява проф. Милчо Василев от Музикалната академия в Пловдив. Водещ на уникалната гайдарска фиеста за пореден път е примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова.

    На поляните има десетки палатки и сергии, като се продават от халища до кинкалерия. Десетки са скарите, като кебапче и кюфте са на цена 2 лв., свинска пържола е 7 лева, а кило чеверме с кост е 30 лв., а без кост 60 лв. Масово хората обаче особено тези, които са разпънали палатки, си носят мезета от вкъщи.

     В неделя празника продължава със среща на родовете и народно веселие с Виевската фолклорна група.

    Организаторите на гайдарското надсвирване призовават туристите и гостите на Гела, да си носят вода, светли шапки, чадъри и подходящо облекло предвид очакваните високи температури. А тези, които са на палатки трябва да бъдат особено внимателни с паленето на огън вечерта.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини