Наводненията в Северна Турция взеха девет жертви

Девет станаха жертвите на наводненията в Северна Турция, съобщи турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации /АФАД/.

И деветте жертви са от окръг Кастамону.

В Бартън, друг черноморски окръг на Турция, продължава издирването на изчезнала 80-годишна жена.

Поройните валежи в Черноморска Турция причиниха наводнения и свлачища в окръзите Бартън, Синоп, Карабюк и Кастамону. Телевизиите излъчиха кадри от наводненията по улиците, където десетки автомобили и отломки са носени от водите.

Стотици бедстващи хора са били евакуирани от наводнени райони. По данни от заместник вътрешния министър Мухтерем Индже 318 души са евакуирани в Бартън, 210 в Кастамону и 106 в Синоп, включително с хеликоптери.

Падналото количество дъжд в най-засегнатите райони на окръг Бартън е от 400 л/кв.м за денонощие, в Синоп - 240,5 л/кв.м, а в Кастамону - 198,9 л/кв.м.

Само за един ден е паднал дъжд, равняващ се на една трета от средното годишно количество.

Министерството на енергетиката и природните ресурси съобщи, че поройните дъждове и свалчищата в Кастамону, Бартън, Карабюк и Синоп са причинили повреда в електропроводите, в резултат на което близо 30 000 абонати от тази сутрин са без електричество.

Най-силно пострадалият район изглежда е в окръг Кастамону, където наводненията са залели голяма част от град Бозкурт, отбелязва Асошиейтед прес.

Една сграда в града се е срутила, а на друга са нанесени сериозни щети, съобщи Анадолската агенция.

В окръг Бартън най-малко 13 души са били ранени след пропадане на част от мост.

Хеликоптери на турските въоръжени сили са евакуирали 80 души в района, съобщи армията.

В района са изпратени екипи и техника за ремонт на пътища и мостове, пострадали от бедствието.

В съобщение на дирекцията по комуникации на турското президенство се посочва, че президентът Реджеп Тайип Ердоган поддържа непрекъсната връзка с министръра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, министъра на околната среда и градоустройството Мурат Курум и министъра на транспротра и инфраструктурата, които се намират в засегнатите от пороите райони, и се осведомява за ситуацията и действията по евакуация.

Ердоган е заявил, че държавата е мобилзирана с всички свои възможности и стои до гражданите за преодоляване на пораженията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини