545 млн. лева необслужвани кредити в ББР, очакваме 250 млн. лева от тях никога да не бъдат върнати, заяви Кирил Петков

Необслужваните кредити с най-висок присъден вътрешен рисков рейтинг в Българската банка за развитие (ББР) са на стойност 545 млн. лева, очакваме 250 млн. лева от тях никога да не бъдат върнати, каза днес служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той отговори на въпроси в рамките на парламентарния контрол на депутата от "БСП за България" Минчо Куминев.

Министърът обобщи, че към 30 юли банката е отпуснала кредити за 2.2 млрд. лева към 141 индивидуални клиенти. Десет фирми обаче са получили 1.3 млрд. лева от тази сума. Както е известно, за част от тях има данни, че са свързани с Делян Пеевски, което стана причина да бъде сменено цялото ръководство на банката през май.

Кирил Петков изрази притеснение, че по много от големите кредити съотношението дълг към обезпечение е близо и дори над 100%, което е проблем. Той уточни, че въпреки рисковите кредити ББР е ликвидна, като има капиталова адекватност от 34% и притежава над 800 млн. лева в трежър инструменти.

Ако трябва да обобщя - имаме огромни кредити, много високо рискови голяма част от тях, но без да създават проблем на банката, защото данъкоплатецът е плати 1.4 млрд. лева, каза Кирил Петков.

Той посочи, че откакто начело на ББР е новото ръководство, кредитите са на стойности между 160 и 200 хил. лева, което е доказателство, че банката отпуска такива на малки и средни предприятия, какъвто е замисълът при нейното създаване. Министърът допълни още, че с преговори новият екип е успял да намали сумите на кредитите с 60 млн. лева.

По повод обявената от банката на търг за продажба лимузина Кирил Петков обяви, че тя е купена като нова за 400 хил. лева. Това я прави една от петте най-скъпите БМВ-та Серия 7, продадени в Европа през 2016 година. Лимузината е дълга база, с V8 бензинов мотор, всички екстри за модела и кожен салон от каталога на БМВ "Индивидуал".

"Aвтомобилът беше за мен една метафора. Когато похарчите 400 хил. лева за лимузина "БМВ" и тя е една от петте най-добри коли, продадени за тази година в цяла Европа и това се плати от българския данъкоплатец, да - някой абсолютно е забравил с чии пари той работи и какво е предназначението на тази банка. Призивът ми е тези неща да не са безнаказани. Не може всеки да плаща данъци и накрая тези пари да изчезват в джобовете на този тип хора", каза министър Петков по повод автомобила, ползван от сътрудник на бившия шеф Стоян Мавродиев.

"Справете се, хора, имате цялата законодателна възможност да промените как прокуратурата в България работи. Във всяка една нормална държава, ако такива средства избягат от една банка, която е финансирана с нашите данъци, би имало големи последствия в съда" добави Петков.

Той поиска от депутатите да гласуват предложената от кабинета актуализация на бюджета.

"430 млн. лева чакат да бъдат дадени на малките и средни предприятия при следващата криза. От вас се иска да ги гласувате. Имате отговорност. Вършете си работата, този бюджет трябва да бъде актуализиран", каза Петков.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    !!
    !!!
    1 0
    18:08, 13 авг 2021
    Тея пари са изядени и изпити вече.по добре да каже какво се случва в енергетиката,кои си пълни шкафове в момента.

Още новини

Случаен виц

Последни новини