"Родопска угодия" се мести в Чепеларе и съчетава традиционна храна, фолклор и уникални възстановки

Фестивал на родопската храна "Родопска угодия" ще събере за поредна година любители на вкусната храна, на българските традиции и на магията на Родопите в Чепеларе и Пампорово.

Фестивалът ще се проведе от 30 септември до 3 октомври под патронажа на кмета на община Чепеларе Боран Хаджиев. Организаторите са планирали уникални атракции за участниците и публиката, които ще се съберат специално за събитието в планинския курорт.

Фестивалът ще стартира с конкурсна програма за певци, танцьори и инструменталисти. Авторитетно жури с участието на изтъкнати вокални педагози, хореографи и музиканти, представители на община Чепеларе и музикални продуценти ще оценява изпълнителите и ще присъди атрактивни награди. Предвижда се и специална награда на публиката, която ще се определи от присъстващите в залата и от зрителите във Фейсбук.

Кулминацията в програмата на фестивала ще бъде на 2 октомври на площада в Чепеларе, където са планирани поредица от атракции за участниците и публиката. За любителите на вкусната храна ще има пищна изложба на родопски специалитети, приготвени от майстори готвачи от местните ресторанти, членове на Шефс клуб – Смолян и любители кулинари от Родопите и от цяла България. Гостите на фестивала ще могат да опитат традиционни родопски вкусотии като родопски клин, пататник, синдермьо, брънза, тикъльник и още много други уникални рецепти, приготвяни единствено в този край. Свои изделия ще изложат производители на млечни продукти, мед и билки от региона.

Акцент в програмата на площада ще бъде възстановка на сватбен ритуал по стара родопска традиция. На площада в Чепеларе ще оживеят древни обреди, които съпътствали искането на булката, изпращането й от родния майчин дом и посрещането й в дома на младоженеца – трогателен ритуал, изпълнен с много символика за добруването на младото семейство и за продължаване на рода. Уникалната възстановка ще се представи за първи път в Чепеларе. Неизменен и важен елемент от сватбените традиции и обичаи е родопската каба гайда. Във възстановката ще вземе участие емблематичният изпълнител Петър Янев с голям брой гайдари.

През целия ден на площада в Чепеларе ще тече концертна програма с участието на изпълнителите от цялата страна, които се събират специално за фестивала и таланти от читалища, ОДК и училища в община Чепеларе. На видео стена ще се излъчват клипове, представящи уникалните възможности, които Родопите, курортът Пампорово и Чепеларе предлагат за туристите през цялата година – живописна природа, спиращи дъха гледки от връх Снежанка, конна езда с възможност за няколко дневни преходи
из планината, спа туризъм, кулинарен туризъм, посещение на пещери, единствен по рода си музей на родопския карст и др. Любителите на екстремни изживявания могат да се забавляват с байкинг по специално разработени маршрути в планината и на алпийския тролей край Чепеларе.

Кулминацията на концертната програма ще бъде рецитал на Елица Тодорова и братя Пищолски, които ще представят по атрактивен и модерен начин любими български народни песни и авторски композиции с фолклорни елементи.

В неделния ден на 3 октомври чепеларци ще пресъздадат героичния подвиг на четата на легендарния капитан Петко войвода, защитник на Родопите. Хайдушките празници "Капитан Петко войвода“ са традиция за Чепеларе, която от няколко години събира туристи от цяла България. Тази година капитан Петко войвода ще влезе в града с автентичен файтон. Гостите на празника ще имат възможност да се докоснат до автентичните костюми от култовия сериал "Капитан Петко войвода“ и на видео стената да видят ексклузивно интервю с актьора, чието име свързваме с личността на легендарния герой, Васил Михайлов.

В рамките на фестивала ще се проведе и изложение на традиционни български занаяти, в което ще се включат производители на уникати от цяла България.

Водещ на събитието ще бъде популярният изпълнител Александър Александров-Алекс.

Организаторите и община Чепеларе имат намерение фестивалът на родопската храна "Родопска угодия" да се превърне в традиция и да допълни богатата лятна културна програма, която предлага атракции и незабравими изживявания за туристите в този край.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини