Притеснително! Смолянска област с по-висока смъртност от средната за страната. Заразените скочиха с над 60 %

Дали Смолянска област вече е в червената зона по брой заразени, СмолянБГвести не се ангажира да изчисли. Брифинг за ситуацията не се е провеждал през последните месеци, а заседанията на Областния щаб  се извършват без присъствие и покана до медиите в града.

Притеснителни са изнесените данни днес от РЗИ-Смолян за 14-дневна заболяемост в Смолянска област. Последните цифри сочат, че броят на заразените с коронавирус има седмичен ръст от  61,2 %  при 28,8 % за страната. Още по-тревожни са данните за регистрираната 14-дневна смъртност. Тя е скочила на 8,83 на 100 хиляди при 5,29 за страната. През последните две седмици са потвърдени 140 случая на заразени с КОВИД-19.Най-много са в Община Девин-55, следва Община Смолян-25. Трети в черната класация се нарежда Община Златоград. В Чепеларе са потръдени 10 случая, в Мадан 9, в Неделино и Рудозем са новозаразени по 6 човека. Най-малко са в общините Доспат и Борино, съответно 4 и 3 . 

61,43 % от диагностицираните са на възраст над 50 години, сочи справката на РЗИ-Смолян. Петима души обаче са на възраст между 20-29 години. При възраст  30-39-годишни броят на заразените скача на 19 души. Най-много са заразените между 70-79 години. Статитиската през последните дни показва, че сред жените има по-голям брой заразени - 73.

Сред медицинския персонал има само един, който е с коронавирус. Скочил е обаче броят на заразените в образователната система. Общо седем души са се заразили, като 6 са ученици.

Пет души не са успели да се преборят с вируса в региона, четирима мъже и една жена. Трима от починалите са на възраст 70-79 години със съпътстващи заболявания.  

В момента за живота си в болница на интензивно лечение се борят трима човека.  В Смолянската болница с коронавирус се лекуват 41 души, 24 са болните в девинската болница. В ковид-отделението в Златоград се грижат за 10 човека.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини