Пазарувай умно! Шиенето и плетенето са по-модерни отвсякога

"Умното пазаруване" се превърна в често употребявана фраза. Днешните fashion lovers са любопитни, съзнателни и много добре информирани. Знаят какво искат. Стремят се към по-зелено, по-приятелски настроено към джоба и по-интелигентно пазаруване. Всичко – от цената на продукта до неговата "еко" страна, се дискутура във форуми и блогове, пише viewsofia.com

Дори и Анна Уинтър, главният редактор на американския Vogue, забелязва разликата - "Не мисля, че хората пазаруват по начина, по който го правеха до скоро. Купуваме неща, които ще издържат повече време и които ще ни доставят много по-голямо удоволствие. А те просто означават много!"

Дизайнерите и търговците измислиха вече какви ли не начини да разнообразяват купувачите. Днес е възможно да намериш добри цени и "зелени" продукти без да се отегчаваш до смърт от обикаляне. Онлайн пространството е пълно с места, от които можеш да купиш дизайнерски дрехи на много ниски цени. На места като outnet.com може да намериш дизайнерски дрехи и аксесоари от минали сезони на много по-ниски цени. Щом изглеждат "яко" не е важно от кой сезон са – може и да са от преди пет.

Вариант е да проверяваш при възможност и големите дизайнерски аутлети като този на Prada в Монтеварши, Италия или пък на не много известната на българската публика марка – Acne, с аутлет в Стокхолм. Хубавото на тези магазини е, че освен дрехи от минали сезони, предлагат и неща от настоящата колекция. Най-лесният начин да се снабдяваш с информация относно намаления е да се включиш към тъй наречените loyalty programs или пък просто да се регистрираш на сайта на марката. Другият плюс е, че ще научаваш и за всички събития, които се организират от съответния бранд.

Да, цената е от значение. Т. нар. умното пазаруване обаче не се изчерпва с това, да намериш супер евтини маркови неща. Трябва да се научиш да гледаш и по-надалеч във времето. Нещо изчистено и дизайнерско може да не бъде най-евтината ти покупка, но със сигурност ще бъде една от тези, които ще продължаваш да носиш дълго време. Много често подобни неща се предават от поколение на поколение. Ако се замислиш, ще се сетиш поне за една кожена чанта или за една рокля на цветя, прекроена на потник, която се пази от времето, когато майка ти е била абитуриентка.

Същото се отнася и за "зелената" вълна – да, струва малко повече, но пък все някой трябва да постави началото, нали?

Създаване или просто пресъздаване на дрехите, които са ти омръзнали. Да, но не си учил мода или пък не те бива в шиенето. Точка. Това обаче не е оправдание. Във всеки квартал и на всеки пазар има поне по няколко стари и опитни шивачи. Ако в твоя район няма, то в центъра и най-вече около пл. Славейков, пл. Гарибалди и Халите има доста.

Звучи детинско, но ако ти и приятелките ти извадите по няколко стари и забравени от Бога неща, ще може да си направите дори и един exchange – ти взимаш нещо тяхно, в което може да се намъкнеш, и го променяш малко, и даваш в замяна нещо твое, което просто ти е омръзнало да носиш.

Друга хитрост – мъжките дрехи и аксесоари върху женското тяло. Скини джинси, дебел мъжки колан и широк мъжки пуловер - УАУ! Ние също го изпробвахме след като си присвоихме тайно една мъжка гривна-часовник – стои страшно секси на тънката женска китка.

Няма съмнение. Умното пазаруване е модерно, евтино и по-ефикасно. Това е и новината на седмицата за всички fashionist-и/ки. Нито дупката в протмонето, нито топящите се айсберги са знак, че трябва да прекратиш дългогодишната си връзка с модата и пазаруването. Просто действай по следния начин – първо мисля, а после пазарувам!

А ето и 5-те начина, с помощта на които да си направиш "интелигентен" гардероб:

Купувай Basics неща (сако, голяма кожена чанта, боти до глезена, кожено яке, джинси, черна рокля, вълнен тренч и подобни) - те са почти вечни

Бъди креативен. Шиенето и плетенето са по-модерни отвсякога.

Аутлетите – добрата мода издържа повече от един сезон.

Размяна на дрехи – Забавен и умен начин да си набавиш нови дрехи, нали?!

Еко въланата. Не забравяй, че бъдещето е в рециклирането.

Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини