Отбелязваме Кръстовден! Стотици се поклониха в Кръстова гора, водосвет ще има и в местността "Корста"

На 14 септември Българската православна църква отбелязва един от големите празници в своя календар – Кръстовден. Това е единият от четирите дни в годината, когато миряните могат да се поклонят пред Христовия кръст. 
Според преданието майката на император Константин Велики Света Елена, след дълго търсене, в Палестина успява да открие гроба, в който е положен Иисус Христос. С един от трите открити в него кръста, възкресява наскоро починал човек. Света Елена взема частица от животворящия предмет със себе си, а останалото оставя в изградения на Божи Гроб храм „Възкресение Христово”. На 13 септември години по-късно, храмът е осветен, а на следващия ден, кръстът е „въздвижен“ над главите на миряните. Оттогава християните се събират, за да видят и да се помолят пред Светия кръст.
И тази година стотици се събраха в в нощта на 13 срещу 14 септември в местността Кръстова гора. Святото място привлича и млади, и стари − да се помолят за здраве или изцеление на тежки и неизлечими заболявания. Вярва се, че там също е заровена частица от Светия кръст.
Празник ще има днес и в Смолян. От 11.30 часа в параклиса "Въздвижение на Светия кръст Господен" в местността "Корста" над кв. Райково ще има водосвет за здраве и благополучие.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини