Двама получават Нобеловата награда за мир

Дмитрий Муратов, главен редактор на руската „Новая газета“, и филипинската журналистка Мария Реса, са удостоени с Нобеловата награда за мир за 2021 г. за усилията им да защитят свободата на словото и изразяването, което е от основно значение за демокрацията и трайния мир. Това съобщи nobelprize.org

"Въпреки убийствата и заплахите, главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов не изостави независимата политика на вестника. Той последователно защитава правата на журналистите", каза Берит Рейс-Андерсен, ръководител на Норвежкия Нобелов комитет. Тя припомни също, че наближава 15-годишнината от убийството на журналистката Анна Политковская.

"Като журналист и съосновател на Rappler, Мария Реса се утвърди като безстрашен защитник на свободата на словото. Rappler критикува скандалната и кървава кампания срещу режима на Дутерте срещу наркотиците. Мария Реса използва основното право на свобода на словото, за да разкрие злоупотребата с власт, насилието и нарастващия авторитаризъм в родната си страна Филипините", каза Рейс-Андерсен относно мотивите за второто решение на комитета.

Първоначално СЗО се смяташе за фаворит сред номинираните за Нобеловата награда за мир. Сред другите фаворити бяха още руският опозиционен лидер Алексей Навални, лидерът на белоруската опозиция Светлана Тихановская и екоактивистката Грета Тунберг.

Сред потенциалните лауреати бяха и "Репортери без граници".

Общо 329 кандидати (234 души и 95 организации) са номинирани за наградата - третия най-голям брой номинации в историята на Нобеловата награда за мир.

Нобеловата награда за мир е единствената награда, която се присъжда не от шведския, а от Норвежкия Нобелов комитет.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Де
    Делян
    2 0
    18:03, 8 окт 2021
    Тази награда много олекна, защото е силно политизирана. Какъв е приноса на един журналист за запазване на мира в света. Каква война е предотвратил или спрял. Награждават го защото критикува Путин. Защото е платено западно мекере, работещо срещу интересите на родината си. Този се застъпваше и за чеченските главорези.
Последни новини