Чили в извънредно положение заради конфликт с коренно население в 4 провинции

Чилийският президент Себастиан Пинера обяви извънредно положение и изпрати войски в два южни региона, където започнаха сблъсъци между коренното население Мапуче и силите за сигурност, съобщават АФП и "Ал Джазира".

Мапуче настояват за възстановяване на техните наследствени земи и самоопределение.

"Решихме да обявим извънредно положение" в четири провинции на южните райони Биобио и Араукания и разполагане на войски, които да помогнат за контролирането на "сериозното нарушаване на обществения ред" там, каза Пинера.

71-годишният лидер каза, че въпросните четири провинции са виждали "многократни актове на насилие, свързани с трафик на наркотици, тероризъм и организирана престъпност, извършени от въоръжени групировки" и че невинни цивилни и полицейски служители са били убити при насилието.

Мапуче са най-голямата коренна група в Чили. Те наброяват около 1,7 милиона от 19-милионното население на страната и живеят главно на юг.

Техните лидери настояват земята, която в момента е собственост на ферми и дърводобивни компании, да им бъде възстановена.

Липсата на решение на техните искания накара въоръжените групи да извършат атаки срещу камиони и частна собственост през последните 10 години.

Един човек бе убит и 17 ранени в неделя, когато в столицата Сантяго избухнаха сблъсъци между силите за сигурност и протестиращите, които маршируваха за автономия на Мапуче. Събитието отбелязваше Dia de La Raza, известен преди като Ден на Колумб.

Политическият анализатор Лусия Дамерт разкритикува решението на Пинера, като заяви пред АФП, че разполагането на войски рискува да влоши конфликта и може да доведе до "ескалация на насилието".

"Правителството не е в състояние да генерира ефективна и справедлива политика за решаване на проблемите, които съществуват", казва Дамерт, професор в университета в Сантяго.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини