Австрия отчете рекорден брой случаи на COVID-19 в третия ден от локдауна за неваксинираните

Австрия отчете рекорден брой новозаразени с коронавирус за изминалото денонощие. Това се случи в третия ден от локдауна за ненапълно неваксинираните, наложен, за да се овладее разпространението на заразата, предаде Ройтерс.

За изминалите 24 часа по официални данни са регистрирани 14 416 нови случая на коронавирус и това е първият път, в който броят им преминава прага от 14 000. Предишният рекорд от 9586 инфекции за денонощие беше отчетен преди около година, когато в Австрия беше наложено пълно затваряне.

В Австрия със завършена ваксинация срещу вируса е около 65 процента от населението, което е един от най-ниските проценти в Западна Европа.

В същото време Австрия е с един от най-високите темпове на разпространение на заразата. Седмичната заболеваемост е 925 случая на 100 000 души население.
Увеличаващото се разпространение на коронавируса с наближаването на зимата кара европейските правителства да обмислят връщането на непопулярните пълни затваряния. За разлика от Нидерландия, която реши да наложи частичен локдаун, важащ за всички, Австрия се опита да избегне налагането на допълнителни ограничения за напълно ваксинираните.

Преди десет дни правителството забрани на неимунизираните да посещават места като ресторанти, хотели, театри и ски лифтове, но впоследствие въведе локдаун, при който около 2 милиона души, които не са напълно ваксинирани, могат да излизат от вкъщи само по уважителни причини. Сред тях са ходене на работа, пазаруване на стоки от първа необходимост или за разходка без ограничения за времетраенето и разстоянието й. Като се имат предвид толкова много възможности, възникнаха съмнения дали спазването на подобен локдаун изобщо би могло да бъде контролирано и дали той ще донесе ограничаване на разпространението на заразата.

Положението е най-тежко в две от деветте австрийски провинции, в Горна Австрия и Залцбург, където натискът върху болниците все повече се засилва. Залцбург заяви, че се подготвя за ситуация, при която броят на хората, нуждаещи се от легло за интензивно лечение, надхвърля капацитета на болниците, но този етап все още не е достигнат.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ha
    Hah
    7 -2
    16:06, 17 ное 2021
    Още нищо не са видяли хахаха ,само шматките неразбраха,че това е вълната на ваксинираните
Последни новини