Увеличение на пенсиите и заплатите - от средата на 2010 година

Целта на мисията на МВФ и Европейската комисия е да оценят финансовите мерки, които досега за взети от правителството. На нас ни трябва външен анализ какво трябва да направим с бюджета и ще се вслушаме в съветите им.

Това заяви в предаването "Преди всички" по БНР министърът на финансите Симеон Дянков.

Направили сме всичко възможно за Бюджет 2009 и според мен рязане на разходи не е уместно, защото по този начин рискуваме икономическата стабилност на страната. Ако правителството е действало по-ефикасно в началото на тази година, е имало възможност за доста по-евтин финансов ресурс отвън, допълни той.

Разходната част на бюджета се увеличава заради допълнителен дефицит например в здравеопазването и отбраната, така че трябва да търсим начини за увеличаване на приходите, заяви Дянков. Ако спадът е по-малък, отколкото в момента е прогнозата, може би ще има възможност за увеличение на пенсии и заплати от средата на 2010 година, уточни той.

Предполагам, че инфлацията за догодина ще бъде около 2% и увеличение на пенсии и заплати с около 5% ще бъде положителна стъпка за хората. Мисля, че ще сме в период на дефлация или намаляване на цени поне още няколко месеца, съобщи финансовият министър.

Подготвяме големи структурни реформи в НАП и Агенция "Митници", с цел да увеличим приходите в бюджета, каза още Симеон Дянков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини