Очаква се окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете в столицата

Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детска градина "Вълшебство", както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете. Това съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/ по случая с починалото петгодишно дете.

В медицинската практика, макар и рядко, се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция сред млади и здрави лица, като такива случаи завършват летално.

След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за починало дете с вероятна инфекциозна патогенеза, веднага са били предприети съответните противоепидемични мерки - действия по пробонабиране и изследване на контактните деца, техните братя и сестри, както и персонала на детското заведение. Проведени са били разговори с общопрактикуващия лекар, лекуващия лекар, националния консултант по инфекциозни болести и е била събрана пълната възможна документация - епикризи, изследвания и Протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза. Извършено е било епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция на детската градина.

От изследваните в Националния център по заразни и паразитни болести на контактни деца, техните братя и сестри и персонала от групата, носителство на менингокок в носоглътката е било установено при 23 лица. Към момента на изследването те са били без здравословни оплаквания и клинична симптоматика. Насочени са към личните си лекари за наблюдение и провеждане на антибиотична профилактика, съгласно Наредбата за реда и условията за диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система.

След получаването на първоначалните данни и оценка на риска, е било връчено Предписание за провеждане на незабавни хигиенни и противоепидемични мерки и е била издадена заповед от СРЗИ за затваряне на детската градина, считано от 1 декември 2021 г. и за спиране на дейността до второ нареждане.

От СРЗИ изказват съболезнования на близките на починалото дете.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров каза по-рано пред журналисти, че днес се очаква да бъде публикуван докладът на СРЗИ по случая. По думите му причинителят на инфекцията у детето не е менингокок, както се е очаквало. Подозрението е за менингококов сепсис, но не е бил установен менингокок при изследванията, каза още той. Менингит може да се причини и от други микроорганизми, допълни още той. Министър Кацаров посочи още, че е разпоредил проверка на лечебните заведения, в които родителите на детето са потърсили помощ.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини