Смолянска област бедства! Реките откъснаха цели села, наводнени са домове, свлачищата са навсякъде/галерия/

    Смолянска област бедства. Реките излязоха от коритата си и затвориха пътища. От обилните валежи са провокирани свлачища и срутища. "Ад е в цялата Община Смолян прилича като на 2015-та година", каза зам. кметът Мариана Цекова. Свлачище откъсна пътя Девин -Смолян в района на с. Широка Лъка. Затворен е пътя и до с.Мугла. Там реката букванавално е отнесла всички мостове и няма достъп до различни части на селото. Има наводнени къщи. Снощи реката е изляза и заляла пътя до с. Кошница. Подобна е ситуцацията и по цялото Арденско корито. Затворен е пътя до с.Сивино, Гела и Солища, допълни още Цекова. Навсякъде има активирани свлачища и наноси по пътищата.В Стойките свлачище е съборило нова триетажна къща. За щастие къщата е необитаема и няма пострадали. В кв. Устово в района на "Топливо" снощи реката е преляла, съобщи шефът на пожарната Симеон Цървуланов. Наложило се да е правят дига с чували.

    "В цялата област валяха сигнали до 6 .00 сутринта. Дърпа ли сме коли заседнали в свлачища и  вода, излязла от реката. Беше залят пътя Девин-Тешел. Реката излезна в района на с. Грохотно. Пътя към Ягодина,  Буйново  и Триград също е прекъснат, каза още Цървуланов. Диги от чували са вдигани и  край реката в Затоград. 

    Бедстват общините Неделино и Рудозем.   В Рудозем снощи реката е наводнила централната част на града и приземните етажи на блоковете, каза кметът Румен Пехливанов. В Елховец централен мост е счупен като клечка от стихията. "Цяла нощ с аварийните екипи и доброволци сме се борили със стихията. Отводнявали сме от улици през хотел до блокове. Свлачища и наноси има навсякъде в цялата община. Днес едва ли ще успеем да разчистим. Притеснително, е че според прогнозите дъжда ще продължи да вали интензивно и тази нощ, а реките и земята не могат да поемат още вода", каза кметът Пехливанов.

    В Неделино градоначалникът Боян Кехайов е обявил бедствено положение около 2.00 часа. Река Неделинска е излязла от корито си и откъснала пътя за с. Крайна, каза Кехайов. "Има тир с ремарке паднало в реката на входа на града от към Бял Извор. Пътя към с. Диманово е затворен, защото там се е срутила стара необитаема къща и съм пратил техника да разчиства. Има една затисната лека кола.   До Върли дол пътя е целият в наноси, помпената станция в Крайна също е залята. Около 60 процента от къщите са засегнати или от силния вътър, който е отнесъл покриви, или от силния дъжд, който се е просмукал в мазилки и изолации на къщите", допълни още Кехайов.

    Кметовете на двете общини казват, че едва ли ще се справят с разчистването на свлачища и наноси с наличната техника.

    В Златоград реката снощи заля пътя за Кърджали. Водата вече се е прибрала в коритото си и пътя е отворен. Има една наводнена къща в кв.Граничар. Свлачище се е активирало на пътя за Ерма Река ,обобщи Янчев.

    Десетки села през нощта остана без ток. На повечето места електрозахранването е възстановено, но все още има населени места без ток . "В 9.00 часа събирам Кризисния щаб и въз основа на данните може да обявим бедствено положение за цялата област", каза Обастният управител Стефан Сабрутев. 

    Очаквайте видео от най-тежко пострадалите места в Мултимедия

    Анелия Веселинова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини