Смолян, Девин и Мадан също обявиха бедствено положение. Влиза в сила частично и за цялата област

Изображение 1 от 5

    Преди борени минути приключи заседанието на Кризисния щаб за борба с бедствията и авариите, съобщи Областният управител Стефан Сабрутев. На него е взето решение да се обяви частично бедствено положение за цялата  област. Към момента бедствено положение ,заради пороите и щетите причинени от тях, са обявили Смолян,Девин, Рудозем,Неделино. В частично бедствено са общините Мадан и Борино. В цялата област незасегнати са само Баните и Доспат. Щетите са много, тепърва ще се изчисляват, стана ясно. В момента усилията са насочени към възстановяване на пътищата и разчистване на свлачищата.

    Припоняме ви пътя Смолян-Девин е затворен от свлачище в района на с.Широка Лъка.Блокирано и без път е  село Мугла. Там реката откъсна мостовете и наводни къщи в селото. Главния път към него е подкопан и затворен от свлачища, паднали дървета и камъни. Свлачище е затворило пътя до селата Гела и Солища. Откъснат е пътя към с.Сивино и всички населени места по него. Бллокирани са още Ягодина, Буйново, Кожари и Крайна. Реката е подкопала пътя към Могилица  и Широка Лъка. Триетажна къща е повлечена и срутена от свлачище в с.Стойките.

    Все още не работи помпената станция в неделинското село Крайна, която се наводни след излизане на река Неделинска от коритото. За това  селото няма вода. Припомняме ви там снощи тир с ремарке падна в реката, на входа на града от към с.Бял Извор. Кметът Боян Кехайов съобщи за СмолянБГвести, че около 60 процента от домовете на хората са пострадали по някакъв начин. Силният вятър отнесъл покриви, дъжда се е просмукал през мазилки и изолация на къщите.

    За щастие в поредното бедствие за областта няма пострадали или евакуирани хора.Все още има села без ток, като в цялата Община Борино. Засегнатите общини са вдигнали цялата си налична техника и хора, за да разчистват след пороите. Притеснението идва от това, че тази нощ отново се очакват да паднат значитени валежи.

    Анелия Веселинова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини