Малко сняг и отново стотици домакинства без ток..., а иначе пиарът на ЕВН не спира да се хвали

Само преди дни от ЕВН изпратиха до всички медии преслист, в който се хвалят, че са закупили нова специализирана техника. Хвалеха се, че 73 екипа са в готовност денонощно за работа. Похвалиха сe, че са изчистили просеки от 380 км. Още с първите по-сериозни валежи от дъжд и сняг обаче прехвалената им "готовност" се превърна на "пух и прах" и по стара тяхна традиция оставиха цели общини без ток. Отново оправданието е тежкият сняг и бурен вятър. Друг е въпросът какво означава обилен снеговалеж и тежък сняг за тях и родопчани. 

Факт е, че тази сутрин има десетки аварии на електропреносната мрежа. Над 30  села от снощи са без ток, съобщават от ЕВН. Проверка на СмолянБГвести, чрез кметовете на общини всъщност показва, че без електричество е  почти 80 процента от областта. На тъмно са населени места от общините Баните, Смолян, Мадан, Рудозем, Неделино, Чепеларе и Борино. 

В Община Баните заради липса на ток се наложи децата да се върнат обратно в къщи и да учат дистанционно. Учебните часове обаче и така се провалиха, защото и по домовете си децата нямат ток.  В Община Рудозем децата също не учат, заради липсата на ток.  Неучебен ден поради същата причина е и за децата в с.Върбина. Детските градини също са затворени.

Без ток от снощи са  в смолянските квартали Каптажа и Устово. Стотици домакинства в смолянски села осъмнаха на тъмно. Това са Чокманово, Гела, Солища, Стикъл, Широка лъка, Виево, Кутела, Славейно, Петково, Малка Арда, Кръстатица, Треве, Равнината, Вълчан, Змеево, Липец, Сивино, Гудевица, Букаците, Чеплетен, Люлка, Елево, Горово, Катраница. Читатели сигнализират, че сутринтта без ток са Левочево и Търън.

В Борино също няма ток.

 В Рудозем без ток са: Поляна, Пловдивци, Чепинци, Оглед, Рибница, Грамаде.
В Мадан – Печинско, Петров дол, Върли дол, Буково, Букова поляна, Галище, Шадийца, Уручевци, Мъглища.
В Неделино – Оградна, Карабовска.
В Чепеларе – Лилково, Малево, Орехово, Хвойна.

От ЕВН отново се оправдават, че работят при сложни условия и както винаги не се наемат да кажат кога ще се отстранят авариите. Остава открит въпросът дали се прави достатъчно от частното дружество по превенцията на електропреносната мрежа, или разчитат основно на куража и силите на техниците, които работят на терен-наистина при тежки условия.

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Го
    Гост
    3 -2
    15:20, 14 дек 2021
    Леле, леле, то правописна грешка до правописна грешка. Кой ги пише тези статии? Сещам се за една "известна" смолянска "журналистка" с високо самочувствие и явно "високо" ниво на грамотност.
  • 2
    Ко
    Коко
    0 -1
    23:11, 14 дек 2021
    Тя, ако е грамотна, ще прави разлика между ЕВН и държавното ЕСО, чиито електропроводи паднаха и подстанции спряха! ЕВН да я съдят за клевета!
    • "неграмотна"
      2 0
      09:59, 15 дек 2021
      Това е официална информация от дружеството, изпратена до медиите. Така, че извода си правете сам кой кого трябва да съди, в предвид фактите. Хубав ден!

      Над 60 екипа на Електроразпределение Юг продължават дейности по възстановяване на електрозахранването за засегнатите села в Родопите

      Авариите са следствие от снеговалежа и паднали дървета по въздушни електропроводи 20 kV

      Електроразпределение Юг продължава работа по отстраняване на повредите по електроразпределителната мрежа в области Смолян и Кърджали. Вследствие на снеговалежа с нарушено електрозахранване към момента са общо 200 села и махали в области Смолян и Кърджали, предимно в труднодостъпни райони. Големите населени места имат нормално електрозахранване.

      Над 60 екипа на дружеството работят по отстраняване на повредите , причинени главно от мокрия сняг, както и от паднали дървета по въздушни електропроводи 20 kV (киловолта). В допълнение в някои райони са установени и общо 14 счупени стълба от мрежата.

      Електроразпределение Юг използва  общо 35 единици специализирана техника и механизация 4Х4, моторни шейни с цел достъп до местата на повредите. Дружеството е доставило и 5 броя мобилни генератори за възстановяване на електрозахранването. В дружеството функционира Кризисен щаб с цел координация на възстановителните дейности.

      Електроразпределение Юг
      Тел. 0700 1 0007
Последни новини