Второ денонощие десетки населени места в Смолянска област са без ток. В Мадан и Рудозем децата не учат / Обновена/

Десетки населени места в Смолянска област втори, а някои и трети  ден осъмнаха на тъмно. Според информация на Електроразпределение Юг без електричесто са селата: Гела, Солища, Стикъл, Павелско, Лилеково, Забърдо,Орехово, Хвойна, Малево,Зорница,Студенец,Чепинци,Рибница,Сопота,Буково, Букова поляна, Галище, Уручевска,Грамаде, Оградна,Върли Дол,Шадийца,Печинска, Ерма река, квартали в гр.Златоград. 

Заради липсата на електричество, със заповеди на кметовете на Мадан и Рудозем, днес детските градини и училищата остават затворени.

Според дружеството от вчера насам е възстановено е електрозахранването за над 100 села в области Смолян и Кърджали  

 Към 10:30 ч. на 15 декември общо 40 села в област Смолян остават цялостно или частично с нарушено снабдяване с електроенергия, допълват от пресцентъра на ЕВН. От електроразпределение Юг са достави и 2 бр. мобилни генератора за възстановяване на електрозахранването за села, където са установени счупени стълбове . Това са селата Рибницаи Фатово.Генераторите се ползват като временна мярка за осигуряване на захранване, предвид по-дългото времетраене на възстановителните дейности за тези села. Общо над 150 екипа на Електроразпределение Юг продължават дейностите по отстраняване щетите по мрежата, включително и на места със затруднен достъп за техника. Диспечерският център на дружеството осъществява 24-часов мониторинг на мрежата. В компанията продължава действие Кризисен щаб, който да координира възстановителните дейности. На разположение са общо 23 единици специализирана  и високопроходима техника 4х4 за достъп до труднодостъпни места и доставка на материали.

От Областната управа в Смолян обаче са изчислили, че тази сутрин само в Община  Смолян около 40 населени места са с нарушено електрозахранване, а в общинса Мадан-17. В община Девин село Селча е без ток, в община Рудозем селата по цялото Елховско корито, а в Баните горната част е с прекъснато електричество. Нормално е електрозахранването  в общините  Златоград, Чепеларе и Доспат. Област Смолян остава в частично бедствено положение. В общините Неделино, Рудозем, Девин и Смолян остава  в сила бедственото положение, а частичното бедствено положение е отменено в общините Мадан и Борино.

Все още девинското село Триград е без достъп, както и смолянското село Киселчово. До село Мугла е проходимо, но с високопроходими автомобили

Аварийни екипи работят навсякъде в областта за отстраняване на щетите.  Надеждите са днес  обстановката с електричеството да се нормализира.

 В няколко населени места в региона има проблеми и с водоподаването.

Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Няма затворени пътни артерии от републиканската пътна мрежа. Все още е в сила забраната за движение на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона в цялата смолянска област.

През нощта е имало  множество сигнали за паднали дървета, които са причинявали временно спиране на движението в много направления. 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини