Обстановката се усложнява, отново жълт код за значителни валежи

За 11.01.2022 г. НИМХ обявява жълт код за значителни валежи, силен вятър и застудяване в почти цялата страна. За Смолянска област кодът също е жълт. Прогнозата е за продължаващи снеговалежи. Очакваните количества на валежите са до 30-35 mm, снежна покривка - между 25 и 35 см. Умерен и временно силен североизточен вятър, условия за навявания. 4 градуса е температурата в утрото на 11 януари в Смолян, усещането е за по-студено време. Облачно е, през деня ще вали сняг. Максималната температура през деня ще е 1 градус над нулата.

Днес под влияние на бавно подвижен средиземноморски циклон, с център над крайните южни райони от Гърция и антициклон на север, метеорологичната обстановка у нас ще се усложнява. Времето ще бъде облачно с повсеместни валежи, като почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Значителни ще са валежите в Предбалкана, Рило-Родопската област и в Югоизточна България. В по-голямата част от страната ще се образува и снежна покривка. С умерен, в източната половина от страната и силен североизточен вятър ще продължи да нахлува студен въздух и ще застудява още. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Температурите ще са без дневен ход - между минус 1° и 4°. След обяд и привечер валежите ще започнат да отслабват, а през нощта срещу сряда почти навсякъде ще спрат.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа силен, по билата бурен вятър от изток-североизток. По планинските проходи ще се образуват навявания. Ще продължи да застудява и максимална температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 4°, на 2000 метра - около минус 7°

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини