Възможно спиране на руските газови доставки може да има сериозни икономически последици за ЕС, според проучване

Възможно е Европейският съюз да бъде изправен пред спиране на всякакъв внос на руски газ в краткосрочен план, като това може да има дълбоки икономически последици и ще изисква спешни мерки за намаляване на търсенето, сочи доклад на брюкселския мозъчен тръст "Брюгел", цитиран от Ройтерс.

Ескалацията на напрежението между Запада и Русия заради Украйна породи опасения за подаването на руски газ за Европа, което накара Европейската комисия и САЩ да търсят алтернативни източници на доставка.

В доклад, който ще бъде публикуван днес, "Брюгел" посочва, че ако Русия спре всякакво подаване на газ, ЕС ще трябва едновременно да увеличи вноса на втечнен природен газ (ВПГ) и да въведе спешни мерки за намаляване на търсенето - като затваряне на заводи - за да избегне сериозен недостиг.

Според един от експертите в "Брюгел", Симоне Талиапиетра, такъв сценарий би имал дълбоки последици за икономиката.
Скокът на цените на газа през последните месеци при по-слабо от очакваното подаване на руски газ вече доведе до увеличаване на сметките на европейските домакинства и принуди някои зависещи от газа сектори да намалят производството си.

Русия осигурява около 40 процента от потреблението на газ в ЕС, но тази зависимост е различна в отделните страни.

Според "Брюгел" в случай, че настъпи голям студ и няма доставки на руски газ от февруари, газовите запаси на ЕС могат да се изчерпят до края на март.

Ако руските газови доставки спрат идната зима и след това, ЕС още по-трудно ще се справи със ситуацията.

Тогава Европа ще трябва да намали още повече потреблението си на газ, по-специално като увеличи производството на електричество от въглища - което ще доведе до увеличаване на въглеродните емисии - или може да забави затварянето на атомни централи в Германия, което е политически чувствителен въпрос.

Засилването на търсенето на ВПГ може също така да доведе до скок на цените, което ще засегне икономиката на ЕС и най-бедните страни, които искат да купуват ВПГ.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини