Кметът на Златоград: Вече е належащо да се предостави възможност на младите хора да заемат местата на чиновниците в пенсия

Публикация в социалните мрежи на кметът на Затоград Мирослав Янчев,разбуни духовете тези дни. Дългогодишният градоначалник засяга темата за работещите пенисионери-чиновници и безработините млади хора. Дискусията се завихря след като преди дни той освобождава  от работа главния  специалист „Гражданска защита” в общинската администация. Става ясно, че Фердо Илийков заема постта и след пенсионирането си през 2019 г., до настоящия момент. Илийков е уважаван треньор в Злтоград и много хора изразиха бурно недоволство от съкращаването му в администрацията и го определиха като неморално. В отговор кметът Янчев публично в профила си обясни ситуацията, като изрази категоричност, че е време младите хора, д получат шанс да работят в администрациите. Публикуваме написаното от Янчев без редакторска намеса:
 
Поради проявения интерес от някои медии, във връзка с представена информация, чрез публикация в социалната мрежа „Фейсбук”, относно връчено предизвестие за прекратяване на трудови взаимоотношения, искам да поясня следното:
Проявявал съм и проявявам уважение, респект и разбиране към всички общински служители, в пенсионна възраст, които дават своя принос за развитието на Община Златоград. А в Общинска администрация Златоград работят, вече няколко години, точно такива служители - с придобито и упражнено правото на пенсия. Отчитайки тяхната признателност за предоставената им възможност да получават едновременно работна заплата и пенсия, на свой ред искам да благодаря на младите хора в трудоспособна възраст, които проявяват разбиране и търпеливо чакат своя шанс за работа в родното си място.
Проявявайки разбиране спрямо конкретните потребности на всеки един пенсионер – общински служител, смятам че вече е изключително належащо да се предостави всяка възможност за ново работно място за младите хора в общината, било то в държавния, общинския или частния сектор, за да могат те да живеят и да се развиват тук, в родния си край. Именно воден от това, предприетите законово регламентирани действия по освобождаване на общински служители, придобили и упражнили право на пенсия, са и морални.
Въпреки че ползотворните дискусии и обсъждания са извън границите на интернет пространството, правя пояснения в този формат, понеже конкретната публикация не съдържа обективни данни, което от своя страна формира обществено недоволство към мен като кмет.
От публикацията в социалната мрежа, не става ясно кои взаимоотношения се прекратяват със споменатия служител в администрацията, а от направените коментари под нея, остава впечатлението, че лицето е освободено от длъжността треньор на футболен клуб.
Господин Фердо Илийков е дългогодишен служител в Общинска Администрация Златоград, на длъжност: главен специалист „Гражданска защита”. И като пенсионер- от лятото на 2019 г., до настоящия момент, продължава да изпълнява тази длъжност. Треньорската му дейност е част от работата му извън общинска администрация и не касае прекратяване на каквито и да е правоотношения с мен като работодател. Искам да поясня, че Община Златоград ще продължи да подпомага ФК „Вихър-1965”, предоставяйки му, както винаги до сега, напълно безвъзмездно и безплатно спортната база на територията на общината, както и осигурявайки, ежегодно, финансови средства, определени с решение на Общинския съвет.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини