Цената на златото спада поради укрепването на долара

Цената на златото във вторник се понижава на фона на ръста на американския долар, сочат данните от днешната търговия.

Сутринта цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк спадна с 1,6 долара, или 0,09%, до 1820,15 долара за тройунция.

Мартенските фючърси на сребро в същото време поевтиняха с 0,94% до $22,858 за тройунция.

Натиск върху цената на златото оказва ръстът на долара, чийто индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) се повиши до 95,58 пункта. По-скъпият долар прави златото по-малко изгодно за закупуване от инвеститори, опериращи с други валути.

В четвъртък ще бъде публикувана статистиката за инфлацията в САЩ през януари. Експертите очакват годишната инфлация в страната да се ускори до 7,3% от 7% през декември. Този темп на повишаване на потребителските цени може да бъде рекорден от февруари 1982 г. насам. А в случай на по-висока инфлация, златото се превръща в безопасен актив "убежище", привлекателен за инвестиране.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Зл
    Златото спада
    0 0
    23:13, 8 фев 2022
    Само в кратуните на безмозъчните
  • 2
    Фб
    ФБ
    0 0
    09:37, 10 фев 2022
    За пръв път през живота си виждам цената на златото да пада, а то като се зачетеш , се оказва с 0,09 % пълен смях и това е така щото Американците напечатаха много долари и се наложи сега да унищожат малко.
Последни новини