За момента няма насочени украинци към Смолян, от Областната управа готови да настанят веднага 80 души

В Министерски съвет е създаден координационен център, в който участват всички областни управители и от там ежечасно получават информация, съобщи областният управител на Смолян  Емил Хумчев. . „От този център ще се насочват ,бягащи от войната украйнци, по региони. За момента няма насочени хора към Смолян“, каза Хумчев. За сега има запитвания от украински граждани да дойдат при роднини в Смолянска област през следващата седмица, каза още областният управител.

Областната управа в Смолян може да настани веднага около 80 души бягащи от войната в  5 обзаведени жилища и в база към социалното министерство в родопския град. „Жилищата са държавни, оборудвани са изцяло и в тях веднага можем да поемем хора, които са напуснали Украйна заради войната. Четири от жилищата са в база на Смолянски езера, над областния град, а едно жилище е в квартал Невястата. В тях могат да живеят и семейства с деца. Жилищата имат отопление, бани, тоалетни, кухненско оборудване, легла и обзавеждане, дори и детски кът“, каза областният управител Емил Хумчев, който днес направи оглед на ведомствените жилища.

В базата на Българо-германския център в Смолян също могат да се настанят веднага до 60 души. Имаме вече и отзовали се фирми, които искат да поемат и изхранването, заяви Хумчев.

От поискана от него справка от РУО на МОН – Смолян за възможностите за настаняване в ученическите пансиони станало ясно, че във всички общини в областта могат да се поемат веднага общо 200 души. „Вече имаме обаждания и от хотелиери, които изразяват готовност да приемат бежанци. Съвсем скоро ще направим среща и с тях, за да видим на каква леглова база може да разчитаме. Днес на Министерски съвет се прие план-схемите, по които ще бъдат изплащани средства към хотелиерите за поемане на хора от Украйна“, посочи Хумчев.

 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини