Олио за пет лева бутилката е спекула, държавата проверява за монопол

От началото на седмицата в Смолян бутилка олио на повечето места се продава между 4.70--5.00 лева. Има марки, които на места вече гонят 6.00 лева, показа проверка на СмолянБГвести. В края на миналата седмица където можеше да се намери олио за под 4.00 лева било изкупено за няколко часа, споделят търговци. Хората се запасявали със стекове. Никой няма обяснение защо новите партиди само след един ден,  пристигнаха с по-високи цени. Драстичен скок има и на много други хранителни продукти от първа необходимост като брашното. Днес държавата официално обяви, ,че става въпрос за спекула.

„Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула. Производствената цена е 2 лева. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лева не е оправдана печалба, нито е оправдание за повишените цени на горивата”. Това заяви Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията .

„Твърдението от днес, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от причината за вдигането на цените, в момента имаме 1 млн. и 500 хиляди тона слънчогледово семе, което стига за 4 години и половина производство на олио. Собствениците на слънчогледово семе и олио задържат количества в очакване да се вдигне още цената или да го изнесат, за да го продадат с по-голяма печалба”, допълни вицепремиерът Нинова.

„Затова предприемаме мерки като държава. От днес задвижваме КЗК със сигнал за монопол и всички видове проверки. КЗП от няколко дни е на проверки - ще влезем във всеки склад. Агенцията по Стокови борси и тържища ще проверява по складовете и пазарите какво се крие там. Искам да кажа на всички, които се опитват да направят свръхпечалба на гърба на българския народ, че всички институции ще бъдат вдигнати на крак и ще срещнете цялата сила на държавата. Няма да позволим да изнудвате в тези трудни моменти на кризи българския народ”, категорична беше Нинова.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини