Нидерландия и Австралия започнаха ново дело срещу Русия заради сваления през 2014 г. малайзийзки пътнически самолет

Нидерландия и Австралия заведоха нова съдебна процедура срещу Русия заради свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии преди осем години над Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес. 

Това е поредният опит да се потърси юридическа отговорност от Русия за ракетната атака срещу пътническия самолет от лятото на 2014 г., при която загинаха всичките му 298 пасажери, отбелязва агенцията. Сред жертвите имаше и 27 австралийци.

Според международното разследване ракетата „Бук“ е дошла от Русия. Москва многократно отрече да има каквато и да е връзка със случая. 

Днес Нидерландия и Австралия съобщиха, че завеждат дело срещу Русия пред Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), която е специализирана агенция на ООН, предаде ДПА. Нидерландското правителство каза, че ИКАО трябва да направи собствен извод дали Русия е виновна и съответно - отговорна. Това би отворило пътя за предявяване на съдебни искове за нанесени щети. 

„Знаем, че MH17 е свален с ракета „Бук“ от руската армия“, каза нидерландският външен министър Вопке Хукстра агенция АНП. 

Нидерландия твърди, че Русия е „нарушила Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване (Чикагската конвенция), като незаконно е използвала оръжие срещу пътнически самолет“, каза той.

Нидерландското правителство каза, че инициирането на съдебната процедура няма нищо общо със сегашната война в Украйна и че тези действия са предприети след дълга подготовка. 

В момента се водят два процеса, връзка с трагедията. Наказателен съд близо до Амстердам води дело за убийството на 298 души, като обвиненията са повдигнати задочно срещу подкрепяни от Русия сепаратисти. Освен това Нидерландия заведе иск в Европейския съд по правата на човека.

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Kr
    krum
    1 0
    17:39, 14 мар 2022
    и нидерландския и австрийския пе-дал да си бъркат в г-зовете и да не се обаждат където не ги питат. Долна пе-далска измет, феодални слуги, боклуци!
Последни новини