Отбор от международната щафета "Пробег на мира" посети смолянската болница със специална мисия

    МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ е втората в България, която стана част от проекта „Цветята на мира“
    Отбор от международната щафета "Пробег на мира", чиято мисия се изразява в разпространяване на посланието на мира, днес посети МБАЛ  „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян. Част от отбора и посланик на мира бе едно от Златните ни момичета по художествена гимнастика Мадлен Радуканова.
    Посещението се осъществи по инициатива на Асоциация „Докосни дъгата“ и бе съпътствано от няколко значими събития.
    С признателност и благодарност за усилията и грижите на лекарите, отборът постави паметна плоча пред болницата, която беше открита официално от кмета Николай Мелемов, д-р Даниела Дариткова и олимпийската ни шампионка по художествена гимнастика Мадлен Радуканова.   
    До плочата се посади и красив Атласки кедър – символ на единството и вечността на посланието на мир и хармония.
    Смолянската болница е втората болница в България, която е част от проекта "Цветята на мира". Над 1000 природни забележителности, архитектурни обекти и значими местности са получили званието "Цвете на мира". Мисията на "Цветята на мира" е да предлагат ежедневни напомняния за нашия всеобщ стремеж към мир.
    Отборът посети и Детско отделение към болницата, където дари картини.
    „За нас е чест това събитие. То е актуално особено в днешните дни, защото няма по- актуална тема от тази да се обедним около мира, да приключи тази война и да надделее разума, защото няма по-ценно от човешкия живот. Благодарим, че включихте нашия град и нашата болница в тази инициатива“, посочи кметът Мелемов.
     „Благодарение на графика в детско отделение станах част от тази инициатива. Никога не сме си мислили, че в 21-ви век идеята за мира ще стане толкова актуална и толкова много хора в света ще мечтаят и апелират за мир. Искрено вярвам, че битките, които водихме с коронавируса са вече назад затова вярвам, че бъдещето ще ни донесе много повече мир и спокойствие, за да бъдем градивни и да можем лекарите да се грижим за живота и здравето на хората. Всички искаме да се случват в света добри неща, а не да се изразходват средства за битки, които в никакъв случай не носят позитив на никой“, коментира събитието и  д-р Дариткова.
    Тя благодари и на колегите си от болницата, които успешно проведоха битката  с коронавируса и посочи, че посланията за  мир трябва да произтичат отвсякъде и  да се надяваме, че бъдещето ни ще бъде по светло.
    Пробегът на мира е международна атлетическа щафета, която прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство. Провеждан вече трето десетилетие, Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, като участниците в него са изминали  над 600 000 км. Той е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой – спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световно единство. Този факел е държан от президенти, премиери, монарси, от Майка Тереза, Арнолд Шварценегер, Мохамед Али и от 7 милиона души през годините.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини