24 март 2022 г. – Световен ден за борба с туберкулозата

Пет случая на болестта са регистрирани за миналата година в област Смолян 
 
Всяка година на 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. Целта е да се повиши осведомеността на обществото за опустошителните здравни, социални и икономически последици и да се засилят усилията за прекратяване на глобалната епидемия от това заболяване. На тази дата през 1882 г. германският лекар Роберт Кох обявява, че е открил бактерията, причиняваща туберкулоза, и отваря пътя към диагностицирането и лечението й.
Туберкулозата остава една от най-смъртоносните инфекциозни болести. Всеки ден над 4100 души губят живота си и близо 28 000 души се разболяват от това предотвратимо и лечимо заболяване. Приблизително 66 милиона живота са били спасени от 2000 г. насам благодарение на глобалните усилия за борба с туберкулозата. 
Темата за 24 март 2022 г. е „Инвестирайте за прекратяване на туберкулозата. Спасете животи.“. Тя показва спешната необходимост от влагане на ресурси в борбата с болестта, особено важно в ситуацията на кризите, които преживяваме сега – пандемията от COVID-19, военните конфликти и екологичните бедствия, всички те излагащи на голям риск напредъка към елиминирането на инфекцията.
За десет години в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) броят на новоустановените пациенти с туберкулоза пада средно с 5% годишно, което е най-бързият спад сред всички региони на СЗО. Въпреки това, успеваемостта на лечението сред новодиагностицирани и рецидивиращи пациенти е 77%, което остава едно от най-ниските на регионално ниво на СЗО. Смъртните случаи в тази част на света са се увеличили поради въздействието на пандемията от COVID-19. Близо 20 000 души все още умират от болестта всяка година. Всеки трети пациент с туберкулоза има мултирезистентна форма на заболяването (MDR-TB), което намалява успеха на лечението. Държавите в Европейския регион имат най-високите нива на мултирезистентна туберкулоза в световен мащаб. Девет държави са изправени пред особено голямо бреме в този аспект.
В област Смолян през последните пет години не се наблюдава съществена динамика на  заболеваемостта от туберкулоза. През 2021 г. този показател има най-ниска стойност – регистрирани са 5 случая, при 13 за 2020 г. и няма деца от 0 до 17 години. Заболеваемосттта е  4,9  на 100 000 хил.,   която е под средната за страната. Сред  десетте контактни лица са открити две с латентна (неактивна) форма на болестта. 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини