Как да мислим като Леонардо и други трикове

В книгата на Майкъл Хелб „Как да мислим като Леонардо“ (How to Think Like Leonardo da Vinci) са предложени различни стратегии да развием своите интелектуални способности. Авторът предлага на всички, които искат да подобрят своята памет, да се научат да пишат или рисуват с другата ръка. Наръчникът за гениалност обаче съвсем не изчерпва възможностите за развитие на вашия ум.

Американски психолози от Университета на Чикаго са обединили резултатите от няколко изследвания на човешката мозъчна дейност и дават няколко основни правила как човек по-добре да мобилизира мозъка си.

Първото и най-важно сред тях е да изберете подходящо време за умствено натоварване - паметта на хората на средна възраст по-добре работи сутрин, докато младите запомнят по-лесно и по-добре в средата на деня. Водете си дневник, в който отбелязвайте всички важни за вас неща. Една древна китайска мъдрост гласи: "Даже най-бледото мастило съхранява мислите по-дълго, отколкото най-добрата памет". 

Изберете си интелектуална професия. Изследвания в Полша показват, че хората, чието израстване в кариерата зависи от техните интелектуални способности, се стараят да използват паметта си и интелекта си максимално, още повече развивайки ги. Изключително ценно е да общувате с хора по-умни от вас. Контактът с тях ще е стимул за развиване на паметта и вашите интелектуални способности. Това правило засяга и избора на семеен партньор.

Психолози доказват, че "ефектът на Моцарт" действително работи. Той се състои в това, че при на слушане на музиката на Моцарт мозъкът започва да изгражда по-сложни връзки между частиците на намиращата се в него информация. В резултат на това, на човека му трябва много по-малко време, за да си спомни нещо.

И както гласи поговорката: „Здрав дух в здраво тяло”! Тренирайте тялото си, за да тренирате и ума си. Изследвания доказват, че по време на физически упражнения се повишава съдържанието на кислород в кръвта и се ускорява обмяната на хранителните вещества. Кръвта циркулира в целия организъм, хранейки по-добре и мозъка. Затова след физически упражнения активността му става значително по-висока.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини