Светли понеделник е, започва Светлата седмица

Според православната традиция вторият ден на Великден се нарича Светли понеделник и с него започва Светлата седмица. В църковния календар всеки от дните от понеделник до неделя след Великден е записан като Светъл – това е време, в което се прославят Божията майка и Светите апостоли.

Седмицата след Великден се нарича още Томина неделя и е тясно свързана с името на апостол Тома, който не повярвал, че Христос е възкръснал. През тази седмица са и първите появи на Христос сред учениците му, когато мълвата за изчезването на тялото му вече се е разпространила. На осмия ден след възкръсването си сам Исус се явил на Тома и го накарал да се убеди в истината. Оттогава е останал изразът "Тома неверни", а денят е наречен Томина неделя.

Светлата седмица или Томината неделя поставя завършека на великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е.

Днешният втори ден на Великден се нарича и "разтурни" понеделник, тъй като е свързан с обичая "размятване на яйца" за предпазване от градушка и за плодородие. Поздравът "Христос Воскресе" се спазва 40 дни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини