ЕК ще представи препоръки за закупуване на газ от Русия на членките на ЕС

Европейската комисия (ЕК) възнамерява да представи на държавите-членки на Европейския съюз актуализирана версия на анализа на условията за плащания за доставки на природен газ, предложени от Русия и предвиждащи плащане в рубли. Това съобщи Reuters в петък, позовавайки се на неназован представител на ЕК.

„На участващите страни ще бъдат представени някои допълнителни детайли [относно по-ранния] анализ [на указа на руския президент Владимир Путин]“, цитира агенцията думите на своя събеседник. В същото време служителят отказа да посочи датата, на която Европейската комисия възнамерява да представи актуализирания и разширен анализ в страните от ЕС.

Друг европейски дипломат обясни пред агенцията причината за промяна на препоръките на регулаторния орган на ЕС, като каза, че в сегашната им версия има известна неяснота. Той отбеляза, че действащите правила не изключват възможността някои страни от ЕС, поради опасения за евентуално спиране на доставките на руски газ, да продължат да плащат за тях, без да се страхуват от последствия за себе си в случай на нарушаване на режима на санкциите на Запада срещу Руската федерация.

По-рано Bloomberg съобщи, че ЕК е представил на страните-членки на ЕС анализ на указа на Путин за плащане на газ в рубли. Според нея новият механизъм за плащане ще наруши ограничителните мерки, прилагани спрямо руското правителство, Банката на Русия, както и други организации и физически лица. Според ЕК постановлението създава нова правна ситуация, която може да даде на руската държава пълен контрол върху това кога ще бъде завършена газовата сделка и в кой момент купувачът ще бъде освободен от задължения.

 

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини