Мирослав Иванов запази поста си на заместник-председател на парламента

Мирослав Иванов (ПГ на "Продължаваме Промяната") запази поста си на заместник-председател на парламента. Искането за предсрочното му освобождаване беше подкрепено от 81 народни представители, 129 бяха против.

Предсрочното му освобождаване като заместник-председател на Народното събрание беше поискано от трите опозиционни партии - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Поводът беше отнемането на думата на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък (13 май). Тогава тя и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС.

Г-жо Атанасова, ако персонално сте се почувствала обидена, имате моето извинение, въпреки че не смятам, че постъпих грешно в тази ситуация, взе думата последен в дебата Мирослав Иванов. 

Той отбеляза, че за него темата с оставката му е политическа демагогия. Винаги съм се старал да спазвам буквата, духа на закона, заяви той. И подчерта, че неведнъж е оставял колегите си от опозицията да говорят повече от допустимото време, така че счита аргументите за оставката му за абсолютно несъстоятелни. Самата дискусия днес, мотивите в проекта, ясно показват, че колегите, които са поискали предсрочното ми освобождаване, нямат разумни аргументи, посочи Иванов.

Тук има 240 души, никой не може сам да определя тяхното поведение, то зависи от морала, достойнството, възпитанието им - думи, които все по-рядко се използват от тази трибуна и все по-рядко се виждат при изказванията, отбеляза Иванов. Не аз карам 15 или 20 депутати да излизат тук и да блокират работата на НС, не аз съм този, който се е обръщал неуважително към опозицията, въпреки че неведнъж съм бил обект на обиди, на некоректно отношение, но съм запазвал добрия тон, коментира зам.-председателят на парламента.

Председателят на ПГ ГЕРБ -СДС Десислава Атанасова посочи, че големият плюс на този дебат е, че се е видяло, че опозицията е обединена, не персонално - срещу личността на един от заместник-председателите на българския парламент, а срещу грубото показване на духа на парламента. В началото дойдохте със заявката, че ще се завърне парламентаризмът. Няколко месеца по-късно завърна ли се парламентаризмаът в сграда, окована с решетки, попита Атанасова. 

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров в реплика посочи, че във всеки един момент от ГЕРБ се опитват да вкарват клинове и да правят разделение. Гюров настоя, че от дебата е станало ясно, че и управляващата коалиция е обединена и стои зад Мирослав Иванов. В своето изказване Гюров посочи, че политик не звучи гордо. Той каза, че в разговорите, които водят с хората по региони те настояват да не се отказват, защото хора като Мирослав Иванов и Никола Минчев са последната им надежда за промяна в политиката. 

Виктория Василева, заместник-председател на парламентарната група на „Има такъв народ“ заяви, че парламентарната група ще подкрепи Мирослав Иванов с надеждата , че се е вслушал във всичко хубаво и лошо, което се каза в рамките на този дебат.  

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини