Министър Сандов към чепеларци: "Мечката не е агресивен вид,призовавам хората да не се притесняват при появата й ..."

Министърът на околната среда и водите коментира в профила  си проблема с мечката, която изплаши жителите на гр.Чепеларе.
"Вчера бях помолен за коментар по повод сигнала за втора мечка, която се появява в района на Чепеларе. Мечката по принцип не е агресивен вид и е почти невъзможно да нападне хора. Това може да стане, само ако човекът застрашава малките й. За да се стигне до това животното да влиза в населеното място, вероятно има проблем с дейности, които се извършват на територията, която то естествено обитава. Това обикновено са дърводобив и туризъм.Ние трябва да търсим баланс за съвместно съществуване с дивите обитатели на природата. Най-добрият начин за справяне с проблема с мечките е да им се осигури достатъчно пространство като диви обитатели на природата, за да могат и те да съществуват в нея. Кафявата мечка е един от опазваните видове и механизмът, който ние развиваме през последните години е, когато има щети върху селскостопанска продукция, след оценка от комисия стопанинът да бъде компенсиран за тях.Ако все пак мечката се окаже застрашаваща живота и здравето на хората, има процедура за отстрел, но обикновено търсим варианти да не се стига до там. Ако в даден район мечките нямат достъп до храна, горските стопанства подхранват с ябълки и други храни, които се оставят по-навътре в дивата природа, за да се завърне там животното.
Призовавам хората да не се притесняват при поява на мечка и да сигнализират регионалните инспекции по околната среда, ако такава се появи в техния район. Стараем се нашите специалисти да реагират бързо, като се погрижат мечката своевременно да бъде изведена от населеното място и да се върне по своите места в дивата природа.", завършва поста си Сандов. В същото време зоодоброволци готвят протест в Чепеларе. Те ще се съберат на 27-ми май пред общинската сграда. Те са против исканото разрешително за отстрел на дивото животно и настояват за хуманен начин за решаване на проблема.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини