Украински метъл и рок групи посветиха песни на Азовстал

В двете нови песни емоцията е силна, неподправена и искрена.

Тежък украински метъл от КОМУ ВНИЗ - в първото видео. Песента е качена тези дни без заглавие. Групата я посвещава на Азовстал.

В по-мелодичен рок се излива украинската мъка по загубата на последния бастион на съпротивата в превзетия Мариупол в новото парче на Kozak System - "Азов-Сталь".

"Моето сърце е стомана
Моята кръв е Азов
Не плачи моя любов
Ще възкъснем отново", се пее в припева.

Автор на песента е тромпетистът на групата Сергей Соловий, който я написал буквално половин час ден след благотворителния концерт в Лвов на 

"Тази песен е от тази, които се пишат за половин час. В това време сърцето спира и се появяват горчиви сълзи на гордост, а мелодията и думите се раждат едновременно. Слава на защитниците на града на Мария (Мариупол)! Слава на героите!".

Песента е записана час преди видеото да бъде заснето в Шаргород, област Виница, където войната събра част от групата и снимачния екип, който работи по предишните им два видеоклипа. Мястото е избрано неслучайно: в Шаргород има уникален Кръстен път - място на поклонение, основано на спомените на вярващите за пътя на Исус Христос към Голгота. Символично е, че клипът, посветен на защитниците на Мариупол, е заснет на тази импровизирана Голгота. Тези 83 дни съпротивата на Мариупол промениха хода на пълномащабната война на Руската федерация срещу Украйна. Защитниците на мариуполския завод "Азовстал" разбиха плановете на противника за превземане на Източна Украйна и привлекоха на себе си огромни вражески сили, пишат от групата.

Иван Леньо - фронтменът на Kozak System, от началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна е доброволец в патрулната полиция в Киев. Той казва:

"Всеки от нас наблюдаваше отблизо събитията в Мариупол и всеки от нас се надяваше, че по някакъв начин защитниците на Азовстал ще получат помощ, но за съжаление това не се случи - момчетата и момичетата бяха принудени да се предадат, за да спасят живота си и преди всичко да изведат ранените и нуждаещите се от помощ. На фона на тези преживявания нашият Сергей написа текста и мелодията на бъдещата песен и той я записа във видео режим и ни я изпрати. Тъй като ние, Kozak System, сега не сме заедно, решихме да реагираме спешно: струваше ни се, че това може да доведе до истински химн на полк Азов. Събрахме се в град Шаргород и прекарахме целия ден в снимки (всъщност записахме тази песен в Шаргород в полеви условия). В този момент се чувствах много зле - по това време имаше много премествания и особено от фронтовата линия, където за пореден път занесох необходимите неща на момчетата. Всъщност едва се издържах на краката си и може би това ми позволи да предам възможно най-правдиво болката, която очевидно изпитва всеки защитник на Мариупол, осъзнавайки, че помощ вероятно няма да има и е възможно да е изправен пред сигурна смърт. Наистина е много трудно да се предадат тези емоции. Те трябва да се изживяват. Ние считаме тези хора за абсолютни герои, символ на Несломимостта, символ на вярата в Победата, вярата в Украйна. Нисък поклон на всеки защитник на Мариупол. Много се надяваме, че ще бъде намерен механизъм, който ще ги освободи от плен."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини