Смолянските четвъртокласници са най-добрите в страната на малките матури

Смолянските четвъртокласници за поредна година са първи по успех на националното външно оценяване по Български език и литература и математика. Общият резултат на учениците от областта е 66.49 по математика и 79.27 по български език и литература. Това означава много добър и по двата предмета. Учениците от София-град имат съответно 67.56 по математика и 78.77 по български език и литература. На последно място е област Сливен с 42.99 и 54.39 точки.
Четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литература (БЕЛ) отколкото по математика. Това показват резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по двата предмета, съобщават от МОН. Над 53 000 деца се явиха на изпитите, които се проведоха съответно на 26 и на 27 май т.г. 
По БЕЛ учениците са постигнали средно 70,46 точки от 100. По математика средният резултат е по-скромен - 57,33 точки от 100. По скалата за превръщане на точките в оценки това означава „много добър“ по български език и литература и „добър“ по математика.
Общият резултат е сравнително висок. Той потвърждава наблюденията от международните изследвания PIRLS и TIMMS, че българските четвъртокласници се справят над средното равнище в сравнение със своите връстници в други страни.
С максимален брой точки са оценени 1427 изпитни работи, а 6772 деца имат отлични оценки (над 5,50) и по двата предмета. Всеки втори четвъртокласник има отлична оценка поне по единия предмет. Трима ученици са с максимален брой точки – 100, едновременно и на двата изпита.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини