Британската графити художничка Faunagraphic избира България за свой дом заради природата

Изображение 1 от 2

    Британската художничка на графити Сара Йейтс избира България за свой дом заради дивата природа.

    Преди дни в Регионалния исторически музей в София бе открита първата ѝ самостоятелна изложба. Експозицията носи името “Fauna” и е разположена в “Триъгълна кула на Сердика” (бул. “Княгиня Мария Луиза” 16).

    Родената в Блекбърн Сара Йейтс е известна с артистичния си псевдоним Faunagraphic. Нейни графити могат да бъдат видени по улици и сгради в Англия, САЩ, Белгия, България, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Румъния и др.

    Преди пет години решава да живее в България. Купува си къща в Елхово, на около час път от Черно море, разказва Йейтс. Идва в страната ни за първи път преди 15 години заедно с майка си. Когато бях на 16 години се разболях от рак и майка ми реши да прекарваме известно време в България, защото смята, че тук има по-добри условия да се възстановя от това заболяване, обясни художничката. През цялото това време поне по веднъж годишно идвам в България.

    Решението ѝ да се премести за постоянно тук идва постепенно. Причината - харесва ѝ начинът на живот и спокойствието.

    Дава ми възможност да се отдам на работата си, разказа тя пред БТА. 

    Тук я задържа природата, която все още на много места е недокосната за разлика от много други страни по света. Харесва ми да чета за историята, фолклора, за античната история на региона, казва тя и допълва, че това са нещата, които я интересуват. В региона, в който избира да живее има много повече запазени редки видове, много диви цветя, има много видове растения, животни и птици, които не се срещат включително и в други части на самата България. Само там са съхранени. Една от големите ѝ любови са цветята. Дори има приложение на телефона си, за да си определя различните видове, които среща сред природата. Прави ми впечатление, че в тази част на България има много редки видове растения, споделя тя. Сред интересните ѝ обекти са и пчелоядите. 

    Точно с картина с представител на едни от най-шарените птички, обитаващи страната ни, тя участва в съвместна експозиция, организирана преди време от РИМ-София. Тогава привлича интереса на специалистите от Музея и е поканена да направи и своята самостоятелна изложба, разказва Христина Грозданова, главен уредник на художествения фонд.    

    Там, където живея, има много колонии на пчелояди, допълва Йейтс и пояснява, че ги рисува, защото често ги вижда край дома си. Тази птичка избира и за един от софийските си стенописи - върху трафопост на бул. “Възкресение”, който е част от проекта на фондация Visionary “Граффопост”. Другото ѝ участие в проекта е изрисуването на трафопоста в двора на 41-во ОУ „Св. Патриарх Евтимий”.

    Изборът да се премести в България не й пречи да работи по проекти в целия свят. Най-често те са на родна земя във Великобритания, но има участия и в други европейски страни, включително в изложби.

    Предпочита голямоформатните творби, рисуването върху стени. Монументалното изкуство е по-предизвикателно, но и по-интересно за нея. Дава ѝ по-голям размах както в идеите, така и в движенията. Обикновено създаването на графит върху стена и отнема няколко дни, понякога до десетина. По един от проектите си в Ангалия е работила около три седмици. 

    Признава, че обича големите формати, но също така ѝ харесва и да си бъде вкъщи и да прави и картини. Ако има възможност би предпочела да работи само големи неща, но това не винаги е лесно, защото трябва достатъчно място, за да се работи върху големи платна, а и клиентите за такива творби биха били много малко.

    Христина Грозданова разказа, че към голямоформатното творчество на Сара Йейтс е проявил интерес заместник-кметът на столицата Мирослав Боршош, който е посетил изложбата ѝ в РИМ-София преди откриването. Срещнал се е със Сара и предложил услугите си да съдейства тя да разкраси със свои стенопис още някое училище.

    В залата на Музея за история на София са представени няколко големи по формат живописни творби, които са подготвени специално за изложбата “Fauna", както и плакати на нейни голямоформатни творби. Експозицията може да бъде разгледана до 31 юли.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини