Украинското командване издаде заповед за оттегляне от Северодонецк на армията и националната гвардия

На защитниците на Северодоценк е дадена заповед от командването на Въоръжените сили на Украйна да се изтеглят от града. За това съобщи в петък ръководителят на Луганска област Сергей Гайдай, цитиран от "Ройтерс".

"Ще трябва да изведем момчетата. Няма нужда да хленчим "предателство" - никой не изоставя нашите момчета. Никой няма да позволи обкръжаване", увери Гайдай.

Той добави, че да стоиш в разбити позиции "няма смисъл": "Защото всеки ден броят на загиналите в окупираните територии може да нараства". Гайдай потвърди, че решението за изтегляне на войските вече е взето. На преден план в Северодонецк сега са както бойците от въоръжените сили на Украйна, така и от Националната гвардия.

"Те вече са получили заповедта да се оттеглят на нови позиции, към нови укрепени райони. И оттам вече нормално и пълноценно да се водят бойни действия. И съответно да се нанасят щети на противника", заяви Гайдай.

Инфраструктурата на Северодонецк е напълно разрушена, 90 на сто от къщите са повредени или разрушени.

Малко по-рано в петък се появиха съобщения от руска страна, че бойците от „Айдар“, които се намират в завод „Азот“ са заявили готовност да се предадат при условие, че бъде прекратен огънят. Официалният представител на т. н. народна милиция на ЛНР Иван Филипоненко заяви, че силите на сепаратистите контролират въздушното пространство над Лисичанск и Северодонецк и двата града се намират в състояние на оперативно обкръжение, с което ок. 5-7 хиляди военни на Украйна са се оказали без снабдяване.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    Бати Енчо
    4 0
    15:44, 24 юни 2022
    Кирил Петков сдаде на думи власта и украинската армия същото взе да прави.
  • 2
    К
    к
    2 0
    18:41, 25 юни 2022
    странно е защо руснаците бият по ръцете украинската измет, вместо да им разбият ******* с масирана ракетна атака по Киев. Явно проверяват колко време еврофашистите ще издържат да финансират една обречена кауза
Последни новини