СУ "Св.св. Кирил и Методий" си сътрудничи с училища от страната по НП "Иновации в действие"

    СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – гр. Смолян е включено в списъка на иновативните училища от учебната 2019/2020 г. От тогава до сега се развиват партньорства с други училища в страната. Това е предпоставка за развитие на иновацията и споделяне на добри практики за подобряване на критичното и аналитично мислене на учениците чрез интердисциплинарни уроци.
    През пролетта на тази година в рамките на три дни училището беше домакин на партньорска среща с три учебни заведения. От 23 до 25 март в Смолян гостуваха ученици и преподаватели от ОУ "Алеко Константинов" - Перник, ОУ "Константин Костенечки" - гр. Костенец и ОУ "Св.св. Кирил и Методий" - с. Крушовица. В рамките на тридневното посещение домакините представиха резултатите от изпълнението на дейности по национални проекти, програми и "Еразъм +". Гостите наблюдаваха интегрирани уроци в различни класове. Успяха да се запознаят и със забележителностите на Смолян
    В периода 30 май – 1 юни група от учители и учениците от VІ а клас Радослав Хаджиев и Станислав Топалов гостува в гр. Перник. Мобилността се реализира съобразно договора за сътрудничество с Х ОУ „Алеко Константинов“ – Перник. Програмата беше наситена с културни дейности и наблюдение на иновативни уроци. Впечатлени от официалната част и концерта по повод 40-годишнината на училището домакин, гостите успяха да оценят значимостта на това училище за развитие на образованието в град Перник.
    Иновативните интегрирани уроци, които учителите и учениците наблюдаваха, ги вдъхновиха за развитие на творческия подход при преподаване на уроците както в начален етап, така и в прогимназия.
    Урокът „Хилядолетен Перник“ във ІІ г клас бе впечатляващ с динамиката и съчетаването на знания по Математика, Български език и Околен свят. Музикалното изпълнение и стилните носии на учениците, както и появата на Кракра Пернишки, в ролята на когото бе второкласник, трогнаха гостите от партньорските училища. Интересен бе интегрираният урок по БЕЛ, посветен на П. Яворов „Аз не живея – аз горя“ в VІІ клас. Учениците представиха рисунки на поета и родната му къща, четоха и рецитираха негови стихове, изпяха песента „Мера според мера“. В този час гостите видяха използване на междупредметни връзки между литература, изобразително изкуство, музика, театър. Активното участие на учениците бе показателно за интереса, който може да породи интердисциплинарният подход в образованието.
    Първокласниците в Х Основно училище показаха уменията си по плуване, придобити в часовете по ФВС. Занятията се провеждат в плувния басейн в сградата на училището и способстват за интереса към плувния спорт и профилактика на здравето на малките ученици.
    Третият ден от мобилността започна с урок по Химия и опазване на околната среда в VІІ клас. Учениците показаха знания и умения за периодичната система и откриване на логичните връзки между свойствата на химичните елементи. Интегрираният урок включваше съчетаване на предметите Химия и ООС, Физика и астрономия и Английски език. Всички гости получиха подарък сладкиш с химичен елемент от Менделеевата таблица.
    Домакините от Х ОУ „Алеко Константинов“ бяха организирали посещения на забележителни обекти в град Перник и околността му. Гостите бяха впечатлени от средновековната крепост Кракра Пернишки, Църногорския манастир, Музея на кукерите, Музея на минното дело и Историческия музей.
    Реализирането на мобилността в Перник и срещата с колеги и ученици обогатиха опита на педагозите от СУ "Св.св. Кирил и Методий" - Смолян и ги заредиха с положителни емоции.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини