Ще вземат ли отношение общинските съветници по исканата от граждани оставка на зам.-председателя на ОбС?

На 10-ти юни 2022г. в деловодството на ОбС Димитровград бе внесено отворено писмо до председателя на местния парламент, Гергана Кръстева, с искане за отстраняване на зам.-председателя Юлиян Семерджиев, поради предполагаем конфликт на интереси. Писмото бе внесено от инж. еколог Красимир Желев с твърдението, че Семерджиев заема позицията на зам.-председател на ОбС Димитровград, паралелно с длъжността си на юрисконсулт на ТЕЦ "Марица 3", което предприятие е сочено за основен замърсител на въздуха в Димитровград със серен диоксид и сажди.

Инж. Желев е получил официален отговор на своето писмо от постоянната комисия за Законност и обществен ред на ОбС Димитровград. На кратко, отговорът е че, ОбС Димитровград няма компетентност да се произнесе дали има конфликт на интереси, зам.-председателят на ОбС да работи и да защитава публично интересите на предприятие, което се сочи за замърсител на въздуха в Димитровград, и едновременно да служи на обществото в същия град, като заема висша публична длъжност, на която е избран от болшинството общински съветници.

По наша информация, председателят на ОбС Димитровград, Гергана Кръстева, е разпратила информация по казуса на общинските съветници, за да могат те да преценят каква позиция да заемат, но до момента не ни е известно да се е намерил съветник, който да пусне докладна по темата и дали въпросът с преразглеждането на поста на зам.-председател на местния парламент да бъде гласуван.

На предстоящото утре заседание на ОбС Димитровград ще стане ясно, дали обвиняваните в отвореното писмо в бездействие общински съветниците, ще погледнат освен от юридическата, така и от моралната страна на въпроса. Обществото ще очаква да разбере дали според съветниците е укоримо престижната длъжност да се заема от човек, защитаващ предприятие, което според институции и граждани замърсява въздуха в града и региона. Ако има обсъждане на темата, ще стане ясно дали според местните парламентаристи Юлиан Семерджиев може едновременно да защитава интересите на жителите на общината по темата за качеството на въздуха, едновременно с интересите на работодателя си, ТЕЦ "Марица 3" Димитровград.

Инж. еколог Красимир Желев в профила си във фейсбук заявява, че е поканен от председателя на местния парламент, Гергана Кръстева, да присъства на предстоящото заседание на ОбС Димитровград на 30.06.2022г., но той отказва поканата по посочените от него причини в поста си, който може да прочетете в материала. В обръщението си Желев заявява, че инициира подписка, в която жителите на Димитровград да заявят своята позиция по темата.

Уважаеми съграждани,
След моето открито писмо с искане  оставката на Юлиан Семерджиев като заместник председател на ОбС - заради морален конфликт на интереси, получих покана от председателя на ОбС Гергана Кръстева,  да присъствам на сесията на ОбС утре, 30 юни. Писмото ми е било разгледано в постоянните комисии и аз получих становището на комисиите. Публикувам го и искам да споделя с Вас, че съм крайно разочарован от съветниците, които не изразяват становище, а се крият зад КПКОМПИ, като дори не внасят сигнал до там. Зная, не съм наивен - гарга на гарга око не вади. Но се чудя как стоят тези съветници пред децата си, пред родителите си, пред съвестта си.
Не, няма да отида на сесия. Няма защо да ходя да моля кмет, съветници и председател на ОбС, да вземат решителни мерки и да се противопоставят драстично на мръсния въздух. Те не осъзнават явно, какво зло е замърсяването и колко е важно заместник председателя на ОбС, да стои зад искането за чист въздух за хората.
Затова, от утре  започвам събирането на подписи от гражданите на общината за оставката на Юлиян Семерджиев.
Благодаря на единствената подкрепа, която получих от общински съветник и тя е от г-жа Калина Монева,  която в двете комисии, в които участва, е заявила ясно становище, че е за оставката на Юлиян Семерджиев като зам.председател на ОбС, поради конфликт на интереси. Благодаря и на медиите, които отразиха моето отворено писмо. Къде и как ще се събират подписите, ще Ви пиша скоро!

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Ти
    Тити
    18 0
    19:49, 29 юни 2022
    Е то бива наглост в този човек ама това вече прелива чашата, излиза и ни обяснява как ТЕЦа издиша само цветен прашец и парфюм, а останалите съветници го подкрепят безгласно. В този няма ни морал ни срама, ако имаше трябваше отдавна да си е подал оставката и да се е скрил в комина на теца да си диша парфюмите, ама май и общинските съветници трябва да го последват и ако не се съберат в комина, заедно с кмета да влизат в пещта и да си решим веднъж за винаги този проблем.
    Хора трябва да се съберем пред общинския съвет всички с по едно вмирисано яйце и който не подкрепя интереса на гражданите на излизане да бъде заклеймен с миризмата на позора.
    • 00
      00
      7 0
      11:20, 30 юни 2022
      Юлиян Семерджиев е приключена кауза. Няма вече никакъв авторитет. Просто едно нагласено плашило. Крадец, измамник, дребна душа, която опетни и семейството си. Мънкаща мижитурка!
  • 2
    Ср
    Срам
    15 0
    20:22, 29 юни 2022
    Явно трябва да съберем саждите от первазите си и да посипем тези наши избранници, за да ги омажем с истината за въздуха в Димитровград
  • 3
    Гр
    Гражданин
    15 0
    20:27, 29 юни 2022
    Трябва да има достойнство за да подаде оставка. Но той няма.
  • 4
    Тр
    Тръпко
    12 0
    20:49, 29 юни 2022
    Е как според ГЕРБерския предс. на ОС проксито на близкия до Доган Семерджиев ще има конфликт? Нали ще загубят 2 гласа. На изборите догодина да си спомним за тези случки.
    • Тр
      Тръпко
      14 0
      20:51, 29 юни 2022
      грешка,Ковачки вместо Семерджиев :)
  • 5
    Тая продажна мижитурка к'во прави още там? Крачол в **** и навън!
  • 6
    Ти
    титко
    5 -12
    22:43, 29 юни 2022
    Как пък решихте че хора за две маси белот представ... Виж коментара
    • Хе
      хей
      13 0
      22:55, 29 юни 2022
      Абе титко, кви избори кви 5 лева, всички знаем как си събира семката гласовете и от кое село крепост дойдоха, аде за какво му ги купиха тези гласове, дали да не е за да има теца позиция в общинския. аде стегни се и не ни прави на балами
    • Ту
      Тутко
      11 0
      23:34, 29 юни 2022
      Като не можете да се защитите и нападате Неохима, монева не представлява неохима не е организирала протести в столицата и да подарява разни вещи на министрите. Тука явно много не разбираш, едно е да си общински съветника, друго е да си зам председател на обс. Общинския съветник е избран от гласоподаватели а другата длъжност е даром от съветниците
    • До
      До титкото
      6 0
      09:39, 30 юни 2022
      Защо децата трябва да ги видшват тия сажди само заради твоята мизерна заплата?
  • 7
    Ве
    Венко
    7 0
    23:55, 29 юни 2022
    КТБ го оправи тази Маймунка!!!! Потъна половин милион !!!
    • Кр
      Краси
      4 0
      11:08, 30 юни 2022
      Повечето половината му ги върнахме ние чрез гаранционния фонд,в който отиват част от вноските ни по кредити и таксите които плащаме.Вярно,че инфлацията ги поизяде,ама хич не трябваше да му връщат пари за които не е доказал произход.Никой обаче не го пита от къде са му парите,а и той като зам. предс. на ОбС трябваше сам да обясни.
  • 8
    Го
    Гочо
    3 0
    11:49, 30 юни 2022
    Този излезна по голям Боклук и от баща си Красен Дипломата!!Така го знаехме в Варна!

Още новини

Последни новини