Три часа изслушване на премиера и топ разузнавачите в парламента за руските дипломати

Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри. Така министър-председателят в оставка Кирил Петков коментира пред журналисти в парламента темата с експулсирането на 70 руски дипломати и служители.

Петков бе изслушан на закрито заседание по искане на "БСП за България", заедно с председателя на ДАНС Пламен Тончев и ръководителите на Държавна агенция "Разузнаване" и на "Военно разузнаване".

Закритото заседание продължи близо три часа.

След заседанието Кирил Петков посочи, че се надява след изслушването народните представители да са се убедили, че това е един дълъг процес, който е завършил с връчването на нотите от страна на Министерство на външните работи, а не е негово еднолично решение.

На въпрос дали решението на "БСП за България" да стопира преговорите с "Продължаваме Промяната" няма да торпилира съставянето на нов кабинет, Петков отговори, че винаги утрото е по-мъдро от вечерта. Той не коментира въпроса дали отново ще бъде премиер при съставянето на нов кабинет с първия мандат, който се очаква да бъде връчен на "Продължаваме Промяната".

Относно руските дипломати, Петков увери, че и в момента посолството на Руската федерация у нас разполага с около 40 служители, което е голяма бройка в сравнение с други европейски страни.

"Днес по време на изслушването чухме всички служби. Ясно стана, че това е един дълъг процес, който е започнал още през март. Имаме първите доклади и първите записки още през март, после през април, май, юни", коментира Петков.

Той подчерта, че решението на Съвета по сигурността, който той оглавява в качеството си на министър-председател, е било взето на базата на три доклада на ДАНС.

Христо Иванов: Руската шпионска школа е сериозна

Аз лично видях една добре свършена работа, за която ние трябва да благодарим и на службите, и на външно министерство, и на политическото ръководство на досегашното управление, защото е защитена българската национална сигурност. Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов след изслушването на премиера Кирил Петков и ръководителите на служби относно експулсирането от България на 70 руски дипломати и служители.

Той посочи, че това е обсъждано в различни институции, т.е. изобщо не става дума за някакво еднолично решение, взето ей така. Стана ясно, че информацията е изпратена на външно министерство и именно то е институцията, която съгласно нормалната дипломатическа практика е взела това решение, допълни Иванов.

В парламента не можем да се занимаваме с разследвания, особено що се отнася до данни, свързани с шпионска или друга враждебна дейност на наша територия, но след като ДАНС казват, че са установили такава дейност, това беше изрично и ясно казано, няма какво друго да очакваме да направят институциите освен тези действия, коментира Христо Иванов. Той посочи, че тази информация е обсъждана на Съвет по сигурността към премиера, където са присъствали двама представители на Президентството, и представители на Министерския съвет. Ние сме обсъждали тази тема и публично, и на председателски срещи сме поставяли това, че има твърде голямо руско дипломатическо присъствие, което очевидно в този контекст създава определени рискове, коментира председателят на ПГ на ДБ. Така че лично ние констатирахме, че се е свършила работа в защита на българската национална сигурност, и целият ажиотаж, който се създава, е просто предизборна борба, добави той.

Помолен да коментира думи на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че са изгонени също неин охранител и готвач, Христо Иванов каза, че дали са били в културния център, дали са били охранители и шофьори, руската шпионска школа е сериозна, използват всичките възможни средства и българската държава най-накрая е реагирала.

Става въпрос за две групи лица и за две основания, разясни той. Едната група се състои от дипломати по смисъла на Виенската конвенция, другата са друг персонал, който също е дипломатически, но не е със статут на дипломати, въпреки че се ползва с определени привилегии и ограничения, допълни Иванов. Едното основание е свързано с неприсъща дейност, а другото е свързано с установяването на пропорционалност между нашето представителство в Руската федерация и тяхното тук, които са в голяма диспропорция, обясни още той.

Десислава Атанасова: Пълен хаос

Това изслушване за пореден път доказа в какъв хаос е държавността. Изобщо не стана ясно кой взема решенията в Министерския съвет, в Съвета по сигурността, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след края на закритото заседание.

„Ние оставаме с убеждението, че те се вземат в нарушение на закона, защото има конкретни текстове в Съвета по сигурността кой е председател, кой следва да предложи доклад и с какво мнозинство се взема решението по този доклад. Нещо по-важно – това беше демонстрация на един умален модел как е функционирала държавата през последните шест месеца“, заяви още председателят на ПГ ГЕРБ-СДС.

„Органът, който може да вземе решение по отношение на вътрешната и външната политика е Министерският съвет, министър-председател е Кирил Петков. Да, има Съвет по сигурността, който взема решения и чийто председател отново е Кирил Петков. Това е абсолютен абсурд“, добави тя.

„Нас не ни изненадва, но този рецидив трябва да приключи и на това управление да се сложи край“, посочи Атанасова. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини