Ремонтните дейности на улична мрежа в община Чепеларе продължават цяло лято

Изображение 1 от 6

    На територията на община Чепеларе неспирно се работи по изготвяне на проекти и процедури за реконструкция, рехабилитация и изграждане на обекти от уличната мрежа по всички населени места.
    Пет различни строителни фирми, избрани по ЗОП работят по извършването на строително монтажните работи и дейностите, които се извършват към днешна дата.
    В момента се изготвят проекти за селата Павелско, Хвойна и Орехово.
    В Павелско предстои благоустрояване на ул. „Зареница“. В момента е в ход и процедура за избор на изпълнител за обекти „Доизграждане на водопроводна мрежа“.
    В Хвойна е предвидено благоустрояване на ул. „9-ти септември“, а също и рехабилитация на ул. „Васил Левски“, за която се кандидатства с проект по ПРСР-МИГ „ПРЕСПА“, подмярка 7.2 .
    В Орехово е предвидена за реконструкция улицата при дом на Костадин Марков.
    В с. Богутево бе обявена процедура за избор на изпълнител на обект „Доизграждане на водопроводна мрежа“ и е избран такъв, под условие, че дейностите ще стартират след получаване на осигурени финансиране на средства от Министерството на финансите.
    За с. Проглед предстои проектиране и реконструкция на улица край гробищния парк.
    В к.к. Пампорово се извършва реконструкция на централната улица, която включва полагане на асфалт и изграждане на тротоари, възстановяване на мини подпорни стени и изграждане на велоалея в частта на община Чепеларе.
    Успешно стартира проект Рехабилитация на улица „Никола Чичовски“, от о.т. 89 до о.т. 357, гр. Чепеларе и реконструкция на улица „Ирландия“, гр. Чепеларе, който се реализира по Програма за развитие на селските райони, BG06RDNP001-19.091 - МИГ "Преспа" - подмярка 7.2. "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура".
    На 23.02.2021 г. бе подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощта в размер на 206 992,24 лева. Съгласно УСЛОВИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОЕКТИ ПО ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2014-2020 г., Община Чепеларе премина успешно през всички процедури за предварителен и последващ контрол и подписа анекс към договор за безвъзмездна финансова помощ на 31.05.2022 г.
    На 29 юни 2022 е открита строителна линия, с която стартира втори етап по рехабилитацията на улица „Никола Чичовски“ от о.т.89 до о.т. 357. Рехабилитацията включва цялостна подмяна на асфалтовата настилка и тротоарните площи. Обектът се изпълнява своевременно.
    С целеви средства от държавния бюджет се реализират и 6 други обекта от уличната мрежа на територията на град Чепеларе. Завършени са улица „Никола Чичовски“ о.т. 375 до о.т.385 и улица „Цар Иван Асен II“  от т. 389 до о.т. 378.
    Към днешна дата предстои асфалтиране на ул. „Спортна“, която за щастие на живущите там е с изцяло подменена водопроводна мрежа и от части канализационна мрежа, изградени са подпорни стени и след като се положи асфалта, пътна част ще бъде напълно реконструирана и обновена. Непредвидени конструктивни обстоятелства по нарушени тръби са наложили  тяхната подмяна с нови, от което е последвало известно забавяне на поставените срокове, но постигнатото благоустрояване е направено за доброто и благоденствието на жителите и туристите в Чепеларе и чакането определено си заслужава!
    Стартира работа и по цялостно изграждане на дълго чаканата улица „Есперанто“ о.т 545 до 25 м. след о.т 549. Сега се изграждат масивни стоманобетонни подпорни стени (етап 1), тъй като улицата се намира буквално в гората. В процеса на реализация на обекта се е наложило известно забавяне, поради времето, необходимо за отчуждителни процедури и нуждата от разделяне на обекта на етапи.
    Престои изпълнение и на други два обекта в гр.Чепеларе – ул. „Туристическа“ и ул. „Атанас Пепеланов“.
    Предстоят ремонтни дейности и на улица „Ирландия“, за която по проект е предвидена реконструкция на пътното платно и тротоарите. Преди да бъдат реализирани  тези дейности, Община Чепеларе ще изгради водопроводна мрежа и подпорни стени“.
    По проект "Подобряване на условията за спорт и отдих в град Чепеларе чрез изграждане на трибуни на мини футболно игрище с изкуствена настилка", осъществяван с финансовото подпомагане на Министерството на младежта и спорта също се работи усилено, в резултат на което ще бъдат изградени трибуни за 348 души. Към момента обектът е временно „замразен“, поради непредвидими конструктивни проблеми, свързани с устойчивостта на терена, които изискват ново проектантско решение. Веднага след намирането му, дейностите ще бъдат възобновени.
    По всички населени места е предвидено „изкърпване“ на нарушената асфалтова настилка. Община Чепеларе предвижда закупуване на необходимата техника с цел самостоятелно да извършва текущи улични ремонти по асфалтовите настилки.
    За всички инфраструктурни обекти на територията на община Чепеларе се работи интензивно и в срок. Разбира се при такъв тип обекти се появяват и непредвидени обстоятелства, които налагат забавяне или дори замразяване на обекта  до намирането на техническо, финансово или документално решение, за което община Чепеларе не пести сили и ресурс.
    Работата в условия на политическа и икономическа нестабилност поставят ръководството пред редица проблеми и предизвикателства във всички сфери, но особено в сферата на строителството. Ежедневната промяна в цените на строителните материали и горивата се отразява на цялостния процес на строителство.  Процедурите, които се провеждат по реда на Закона за обществени поръчки , както и по отчуждаване на имоти също не са леки и отнемат време. Но въпреки непредвидените обстоятелства, които могат да забавят сроковете на изпълнение, ремонтните дейности в общината продължават и както всеки ремонт изискват търпение, тъй като жителите са поставени пред временни неудобства. "Всичко, което се прави и се проектира е наистина хубаво. При всеки стартирал обект се стремим към финализирането му във възможно
    най-кратки срокове, доколкото зависи от нас. Нека не се фокусираме върху датите, защото важен е крайния резултат", каза кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини