Референдум за президентска република не може да има. Уважаеми зрители, спите ли?

Облечен в черно кожено яке, под ритъма на драматична музичка, във видеоизявление, приличащо по жанр на трейлър, Слави Трифонов, лидер на партия "Има такъв народ" и собственик на телевизията, в която води предаване и пее, каза, че e видял политическата система отвътре. И въпреки че не се появяваше на пресконференции, не даваше интервюта, не беше депутат, не ходеше на коалиционни срещи и не вдигаше телефона на коалиционните си партньори, Слави съобщи, че e видял политическата система отвътре и констатира, че там имало само "лицемерие, лъжи, корупция, задкулисие, интриги и болезнена жажда за власт".

"Е, това видях и затова мисля, че аз не съм политик. Мисля, че не само трябва да се разбие моделът ГЕРБ, а трябва да се разбие моделът на цялата сегашна политическа система", заяви той.

Неясно защо, след като установи, че не е политик, Слави Трифонов премина и към целта на поредното си появяване във фейсбук профила си, която е чисто политическа:

"Искаме вие да кажете време ли е България да стане президентска република, или да остане парламентарна. Искаме да ви попитаме това на национален референдум, решението трябва да е ваше, защото държавата е ваша".

Слави не обясни защо аджеба се налага да се сменя конституционното устройство на България, която е парламентарна република. И защо трябва да се разбие моделът на политическата система, като президентът, който и да е той, пак е избираем, тоест е политик, ерго за него важат всички гореизброени клиширани констатации на Трифонов.

В късото си драматично клипче Слави не обясни и нещо друго - че такъв референдум няма как да се случи, защото е незаконен. Според чл. 9 от Закона за референдумите - “национален референдум се произвежда за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание”. Промяната на конституционното устройство може да стане само от Велико Народно събрание. Надали Трифонов не знае тази “дребна подробност”. Ако не я знае и не се е допитал до юристи преди да обяви “гениалната” си идея, то неговите депутати нямат място в парламента. За него е ясно, че няма да стъпи там. А ако знае, но въпреки това лъже, докато говори за морал, с предизборна цел, то пак няма място в политиката.

Според Трифонов и ИТН ще бъдат "гарант" за привеждането на решението на българите в следващия парламент. Нека да припомним, че Слави Трифонов и сие организираха друг референдум през 2016 г.

Въпросите на този референдум бяха:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

И какво направиха депутатите от ИТН в двата парламента за имплементирането на решенията на този референдум? Нищо.

Точно такъв ще бъде ефектът и сегашното предложение за референдум на Слави: Никакъв.

Защото такъв референдум е незаконен. И защото социологическите проучвания сочат, че ИТН ще останат извън парламента. А предложението на Слави и сие е отчаян опит за оставане в политиката и за запазване на лостовете на влияние на хората зад него. Опит, построен на краен и груб популизъм и лъжа.

И за финал един цитат от програмната песен на Слави Трифонов “Няма такава държава”:

…Добър вечер, уважаеми зрители. Спите ли?
Или чакате да дойдат поредните спасители?
Колко пъти се повтаря старата история -
Изхвърляме единия, прегръщаме втория…

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    14
    1488
    7 -7
    15:20, 27 авг 2022
    аз съм от много години за президентска държава ,подкрепям твърдо !!!!!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини