Иво Папазов - Ибряма получи голямата награда на "Аполония" на концерт за своя 70-годишен юбилей

Кларинетистът Иво Папазов - Ибряма получи голямата награда на „Аполония” по време на концерт снощи, с който Празниците на изкуствата в Созопол отбелязват неговия 70-годишен юбилей. На официалното откриване на фестивала в неделя бе оповестено, че музикантът е новият носител на приза „Аполон Токсофорос”, който се дава от фондация „Аполония” ежегодно от 1999 г. насам. 

Иво Папазов получи статуетката от Маргарита Димитрова, артистичен директор на фестивала. Димитрова посочи, че наградата тази година се дава на „големият човек, голямата фигура, големият музикант Иво Папазов – Ибряма”. „Нашата малка статуетка, която всяка година връчваме на голяма фигура – такава, каквато е този прекрасен човек до мен. Тя се дава от нашата фондация от любов към хората, които правят изкуството в България и които го представят зад граница”, каза Маргарита Димитрова. Допълни, че неслучайно наричат Иво Папазов „посланик на българската култура”. „И аз съм толкова щастлива, че днес тази статуетка отива в неговите ръце”, изрази радостта си тя. 

 „Благодаря на Маргарита. Ако не беше тя, нямаше да я има „Аполония”, каза Иво Папазов при приемането на статуетката. Ибряма заяви, че посвещава тази награда, както всички свои награди досега, на публиката. 

Концертът на кларинетиста започна с изпълнение на „Беломорска сюита”, поднесена заедно с оркестър „Тракия” на сцената на амфитеатъра в крайморския град. 

Освен концерта, с който приключи вечерта, програмата на третия фестивален ден на „Аполония” днес поднесе на любителите на изкуството в Созопол две литературни премиери, театрален спектакъл и кинопрожекция на съвременен български филм.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини