Смилян се готви за 20-то юбилейно издание на емблематичния празник на фасула

Изображение 1 от 3

    За 20-ти път смолянското село Смилян ще посрещне гости на емблематичния празник на Смилянския фасул. Този път празникът ще е тридневен - от 28 до 30 октомври 2022 г. За празника на входа на селото вече е монтирана и нова табела.
    Още в петък ще бъде открит базар на местни продукти от района на горното поречие на р. Арда в парковото пространство пред централния вход на читалището. По-късно в Посетителския информационен център ще се открие изложение на семена на фасули и бобови култури, отглеждани в Родопите. То е организирано от Слоу Фууд - България и Конвивиум "Родопи - Смилянски фасул". Ще се проведат и Игрите на фасула – състезание на открито за деца и родители. От 18.30 в салона на НЧ "Проф. д-р Асен Златаров" зрителите ще могат да видят моноспектакъла на Симеон Владов „Любовта не може просто да отмине“. От 20 часа,
    при ограничен брой посетители, ще бъде представено дегустационно меню "Традиционна родопска кухня" на механа "Аида".
    Кулминацията е в съботния ден с официалното откриване на празника със залп на фасулевото топче. В програмата са включени традиционните конкурси за „Най-атрактивен щанд на производител на местни продукти“, „Най-оригинално и вкусно ястие от Смилянски фасул“ и „Най-оригинално пано от Смилянски фасул“. Жителите на селото и гостите ще бъдат нагостени с фасул-чорба, след което ще бъде направена демонстрация на приготвяне на трахана с квас. Майсторите-готвачи от CHEF`s Club – Смолян ще представят „street food“ със Смилянски фасул.
    По случай 20-годишнината на празника ще бъдат наградени жители, организации и фирми, допринесли за утвърждаването и развитието на селото.
    За доброто настроение са предвидени изпълнения на "Виевската група" и концерт на самодейните състави при НЧ „Проф. д-р Асен Златаров 1927“.
    В неделя ще продължи изложението и продажбата на местни продукти в парковото пространство.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини