Колаген – как да си го набавите за по-здрава кожа?

Колагенът е може би най-важният протеин, на който да разчитате, за да имате здрава и хубава кожа. Той участва в производството на съединителната тъкан, която от своя страна поддържа всички останали тъкани заедно.

Колаген има в костите, ставите, кръвта, мускулите и хрущялите. Той представлява една трета от общия протеин в тялото и придава еластичност на кожата. Но с напредване на възрастта всички естествени процеси се забавят, включително и производството на този протеин.

При консумация на храни с високо съдържание на захар, замърсявания, тютюнопушене и прекомерно излагане на слънце, количеството на колаген в тялото също се понижава. Постепенно кожата започва да увисва и се набръчква, а ставите стават по-сковани и болезнени. Костите пък са по-чупливи.

Колаген – структура и основна функция

Колагенът е сложен протеин, който се състои от дълги влакна. Аминокиселините, които го произвеждат, включват глицин, пролин, хидроксипролин и аргинин. Той образува фиброзна мрежа от клетки в средния слой на кожата – дермата. Там растат нови клетки и тъй като производството на колаген намалява, структурата на кожата се променя. Вследствие на това се появява увисването.

В животинските протеини има естествен колаген. Също така много растителни храни насърчават растежа на колаген. Ето защо, при правилен режим, всеки от нас може да повиши количеството му в тялото.

На кои хранителни вещества да наблегнете, за да имате повече колаген и здрава кожа?

Аминокиселини

Има 20 аминокиселини, които изграждат всички протеини в нашето тяло. От тях 9 се наричат незаменими, тъй като не се произвеждат в нашето тяло и трябва да ги получим чрез консумация на храна.

Аминокиселините са важни за производството на колаген и се намират в изобилие в храни, богати на протеини. Такива са пилешко и друго месо, бобови растения, извара, соеви протеини, риба и млечни продукти.

Витамин C

Той регулира синтеза на колаген. В допълнение, витамин С е силен антиоксидант. И играе важна роля за поддържане и насърчаване на здравето на кожата.

Ежедневната консумация на храни, богати на витамин С, помага за поддържането не само на здрава кожа, но и на силна имунна система. Той се съдържа в големи количества в цитрусовите плодове, папая, зеленолистни зеленчуци, домати, горски плодове, червени и жълти чушки.

Цинк

Минералът ни е необходим в малки количества. Но предимството му е, че насърчава производството на колаген. Увеличава производството му, възстановява клетките и предпазва от увреждане. Освен това активира протеините за образуване на колагена.

Храни, богати на цинк, са стриди, млечни продукти, тиквени семки, кашу.

Манган

Той помага при производството на колаген чрез активиране на ензими, които повишават производството на аминокиселината пролин, присъстваща в колагена.

Манганът се среща в пълнозърнести храни, ядки, бобови растения, кафяв ориз, зеленолистни зеленчуци и подправки.

Мед за повече колаген

Той активира ензими, които са необходими за производството на важния за кожата протеин. Те също помагат за свързването на колагенови влакна с други, създавайки верига, която поддържа тъканите.

За да си набавите мед, може да ядете пълнозърнести храни, боб, ядки, ракообразни, месни продукти, зеленолистни, сушени сливи и други.

Освен храни, пълни със съставки, насърчаващи производството на колаген, може да приемате и добавки, но предварително се консултирайте с лекар.

Може ли да си набавите протеина чрез добавки?

Проучване, публикувано в Journal Nutrients през 2018 г., показва, че консумацията на колагенов пептид подобрява хидратацията и еластичността по кожата. Има и благоприятен ефект върху бръчките. Според други изследвания, по-добре е човек да приема естествен колаген, отколкото добавки. Те също са полезни, но не и за по-дълъг период от време.

Междувременно, освен чрез режим за повече колаген, може да подобрите състоянието на вашата кожа като спите поне 7-8 часа, правите някои упражнения, избягвате цигари и елиминирате стреса.

Източник: Tialoto

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини