Столтенберг за експлозията в Полша: Засега няма никакви индикации, че това е резултат от нарочно нападение

Вчера станаха два взрива по време на масирана вълна руски нападения в Украйна. От началото на незаконната война НАТО е повишила бдителността си по Източния фланг и потоянно наблюдаваме нещата.

Започна разследване на произшествието, трябва да изчакаме края му. Засега няма никакви индикации, че това е резултат от нарочно нападение. Няма индикации, че Русия подготвя нападателни действия срещу НАТО, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той говори след извънредното заседание на в НАТО заради експлозията в Полша, при която загинаха двама души. Инцидентът снощи е имал характеристики на атака, затова е получил светкавично внимание от страните от НАТО. Става дума обаче за инцидент в резултат на масиран руски обстрел и украинската защита срещу него. НАТО не е страна в тази война, Украйна сама се справя с незаконното нахлуване на Русия. НАТО подкрепя Украйна.

Според първоначалния анализ проишествието е станало от украински противовъздушни ракети, изтреляни от украинска земя, срещу навлизащи в Украйна руски ракети.

Вината не е в Украйна, Русия носи цялата отговорност с продължаването на войната, заяви генералният секретар. Той отбеляза, че снощният инцидент е настъпил в ден на масирани руски въздушни удари по Украйна. Русия трябва да спре тази безсмислена война, настоя Столтенберг.

Той съобщи, че е разговарял с президентите на САЩ Джо Байдън и на Полша Анджей Дуда, и обобщи, че е необходимо да се запази спокойствие. Винаги сме готови да направим необходимото за защитата на всеки съюзник, заяви Столтенберг.

Срещата на посланиците на страните от НАТО започна преди обяд. Появи се информация, че Полша се е отказала да активира член 4 от договора, но това още не е потвърдено официално. Въпреки това посланиците заседават, за да обсъдят следващите си действия.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини