С поредица културни инициативи читалище "П.К.Яворов" празнува 40-години от създаването си

    С поредица от концерти, литературен конкурс, рецитали и изложби читалище „П.К. Яворов“ в Хасково празнува 40 години от създаването си.

    В днешния ден читалищното ръководство отличи с грамоти деятели, съмишленици и дългогодишни приятели на просветното средище.

    Секретарят на читалище Росица Димова припомни историята на създаването му. Със запечатани моменти от годините назад е и фото изложбата, подредена в голямата зала на читалището. То е учредено през 1982 г. от ентусиасти от кв.“Поройни“ под името „Димитър Захариев“. Първи негов председател на УС е Георги Георгиев, а секретар Живка Ганкова. 10 години по-късно е преименувано на поета П.К. Яворов. През годините негови секретари са: Станка Стоянова, Иван Иванов, Мария Янева, Иво Иванов. През последните 25 години негов секретар е Росица Димова.

    Днес в читалището подслон намират вокални групи, танцов и театрален състав, различни школи по интереси. Витрините на средището са отрупани с редица престижни награди-купи, плакети, грамоти и награди от конкурси, концерти, събори и фестивали, проведени в страната и чужбина, които са завоювани от самодейците. Читалищната библиотека наброява 8 хил.тома литература, а по идея на учителка от близкото училище „Св.св. Кирил и Методий“ в нея се провежда инициативата „Час в библиотеката“.

    Сред отличените днес с грамоти по повод юбилея на читалището беше и авторът на текста на химна на читалището Недялко Диев, който е част от литературната студия „Зорница“. Музиката на химна също е дело на самодеец от читалището -Игор Лилов.

    Празниците, посветени на 40-годишнината на създаването на читалище, ще завършат с голям концерт на 9-и декември от 18.30 в залата на Младежкия център с участието на всички негови самодейни състави.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини